torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Allt är sagt inom bostadspolitiken – nu är det dags att göra allt”

Många hoppas på blocköverskridande bostadspolitik.

Publicerad: 5 september 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Snåret

På söndag är det val och valutgången känns vidöppen. Men oavsett vad som händer hoppas många på en blocköverskridande bostadspolitisk överenskommelse när regeringsbildningen är klar. Vad ska en sådan innehålla och vilka frågor riskerar blocken att ändå inte kunna enas om? Det är ämnet för senaste avsnittet av svensk Byggtjänst podcast Snåret.
Här tar programledare Emma Jonsteg hjälp av Sveriges Byggindustriers bostadspolitiska expert Anna Broman för att tränga bakom snabba löften och höra vad de bostadspolitiska talespersonerna Johan Löfstrand (S) och Mats Green (M) verkligen vill med bostadspolitiken.
När Emma Jonsteg gjorde research inför avsnittet frågade hon sina Facebookvänner om de hade några frågor till politikerna.
Ett av svaren blev:  ”Nä. Det finns inget område som har stötts och blötts och diskuterats och debatterats som bostadspolitiken. Allt som behöver sägas är sagt. Lycka till!”

Mats Green, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, Emma Jonsteg, programledare Snåret, Anna Broman, Sveriges Byggindustriers bostadspolitiska expert och Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Foto: Susanne Kronholm

Ett lite nedslående svar för en programledare som förbereder sin inspelning, men nog ligger det en del sanning i det. Väldigt mycket är sagt angående bostadspolitiken, men desto mindre är gjort.
Debatten om bostadspolitik har dock inte på något sätt dominerat valrörelsen. Och både Mats Green och Johan Löfstrand tycker att ämnet förtjänar mer uppmärksamhet. Johan Löfstrand ser bostadspolitiken som grundbulten i välfärdsstaten. Mats Green tillskriver den också stor betydelse. Ett bostadsproblem blir ett skolproblem, ett kriminalproblem, ett kulturproblem, ett socialproblem och så vidare, menar han.
Moderaterna och Socialdemokraterna ser givetvis inte exakt lika på bostadspolitiken. När det kommer till investeringsstödet hettar det till rejält och politikerna kritiserar varandra för att inte ha gjort tillräckligt, eller fel saker och de skyller på varandra för att de förra bostadspolitiska samtalen havererade.

Men de är eniga om att det nu krävs ett helhetsgrepp där frågor som regler, skatter och partsmodeller tas upp över blocken.
Anna Broman känner sig efter att ha hört politikerna i studion ”bombsäker” på att det kommer att bli nya blocköverskridande samtal och en överenskommelse, eftersom det är tydligt att viljan finns hos både Mats Green och Johan Löfstrand. Hon har gott hopp om att samtalen ska ta sig förbi frågor om subventioner och regler och i stället handla mer om finansiering och rörlighet.

Foto: Naima Callenberg

Och i valrörelsen har fokus trots allt mycket legat på att dessa samtal ska bli av. Ja, det har nästan varit så att politikerna knappt behöver lova något annat än att dyka upp på samtalen.
Men om några dagar… nja, om man ska vara realistisk: kanske veckor, eller möjligen månader, är det upp till bevis.

Situationen för politikerna som i det läget sätter sig vid ett gemensamt bord för att tala bostadspolitik kommer sannolikt inte vara lättare då än nu, när det nyligen kom fram att bostadsbyggandet minskat med tio procent under första halvåret i år, när det egentligen borde öka.
Boverket förväntar sig att det kommer byggas 60 000 bostäder i år och Sveriges Byggindustrier prognoser är ännu mer pessimistiska: de tror på 46 000.
Sverige behöver enligt Boverket bygga 67 000 bostäder per år till 2025 för att klara bostadsbristen så den nuvarande utvecklingen är inte bra. Det här är nog något som de flesta politiker är smärtsamt medvetna om.

Och om nu Emma Jonstegs Facebookvän hade rätt: allt är sagt inom bostadspolitiken – då har vi ett ganska bra läge. Politikerna vet vad som är problemet och vilka heliga kor de behöver slakta.
I sådant fall. Nu är det dags att göra allt.
Lycka till politiker! Jag menar det verkligen!

Lyssna på podcasten

Här kan du lyssna på Spåret, avsnitt 47 Valspecial: vad händer med bostadspolitiken efter valet?

Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.

Erik Kalmaru

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Snåret

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev