torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Andreas Jennische: Är den låga skattemoralen byggbranschens största hot?

Om det var förknippat med svåra skuldkänslor och skam att handla med svarta byggtjänster hade vi varit i ett helt annat läge, skriver nyhetschef Andreas Jennische.

Publicerad: 22 oktober 2020, 14:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Jennische är nyhetschef på Byggindustrin. Foto: Elias Ljungberg / Byggindustrin


Ämnen i artikeln:

ROT-avdragsvartjobb

Det är en vedertagen sanning att byggbranschen rymmer stora problem med svartjobb och fusk.

Arbetsgivarorganisationernas linje är att det parallellt med hårdare kontroller och lagstiftning också behövs subventioner för att läget inte ska förvärras.

Läs även: Digitala kontrakt ska öka tilliten inom byggbranschen

Argumenten för ett höjt Rot-avdrag eller andra subventioner är många gånger rimliga. Men alldeles för sällan ställs frågan om hur vi hamnade här från första början. Hur kan en hel bransch, som dessutom står får cirka 11 procent av hela BNP, hamna i ett beroende av skattelättnader. Det måste ha börjat någonstans. Den konsument eller beställare som var först med att få betala under bordet gjorde det av en anledning. Var det skattetrycket och oskäligt höga priser som fick personen att ställa frågan? Ja kanske. Men vad var det som fick entreprenören eller hantverkaren att säga ja och faktiskt sälja tjänsten mot en olagligt låg kostnad där det offentliga går miste om skatteintäkter? Kanske för att utföraren också ifrågasatte prisbilden. 

Om man nöjer sig med att se det ur ett rent ekonomiskt perspektiv skulle man kunna se det som en win-win för köpare och säljare. Dock finns det samtidigt väldigt många som förlorar på en sådan transaktion. Den allmänna välfärden går miste om pengar och svart arbetskraft får skäl att jobba vidare under oskäliga och farliga förhållanden är två exempel.

Sett ur det perspektivet framstår höjt Rot-avdrag som ett litet plåster på ett stort öppet sår.

Men visst är en svart transaktion mellan en köpare och en säljare också ett parspel i bristande moral? Den frågan går inte att komma förbi, och någonstans blev den bristande skattemoralen inom byggsektorn (här drar jag in även konsumenter som köper Rot-tjänster) så stor att hela sektorn i dag är allmänt känd som en bransch för fuskare.

Läs även: Ny undersökning: Antalet förfrågningar om svartjobb ökar

Det är ett jätteproblem. Sett ur det perspektivet framstår höjt Rot-avdrag som ett litet plåster på ett stort öppet sår.

Skammen är uppenbarligen inget stort problem

Svenskt näringsliv har börjat diskutera prissättningen i stort. I stället för att ta ställning för en höjning av dagens Rot-avdrag har Svenskt näringsliv börjat skissa på ett förslag som innebär att skatten sänks för alla tjänster som hushåll köper. Tänk ett enda stort hushållsavdrag i stället för Rot och Rut andra särskilda subventioner. Det skulle förmodligen lösa en del gränsdragningsproblem, men skulle det för evigt stoppa efterfrågan och utbudet av svarta byggtjänster? 

Det enda som skulle göra hela branschen snövit är när alla som ingår i den är överens om att riskerna överväger vinningarna. Om det vore förknippat med skam och svåra skuldkänslor att handla med svarta tjänster skulle utgångsläget vara ett annat. 

 

Fördjupa dig i ämnet

Byggföretagen: Osund konkurrens borta inom fem år

Hur kan jag som beställare veta att underentreprenören är okej?

Lennart Weiss om Veidekkes UE-åtgärd: ”Fanns kolleger som inte tyckte om att vi profilerade oss” 

Skanska inför digitala kontroller av underentreprenörer i alla led 

Peab om nya kontrollerna på sina arbetsplatser: ”Vi vill ha vetskap om alla underentreprenörer” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

ROT-avdragsvartjobb

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev