lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Både harar och sköldpaddor måste bygga Sverige

Byggprojektet börjar innan första spadtaget.

Publicerad: 11 oktober 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Snåret

Vi firar gärna när spadar sätts i backen, men ett byggprojekts historia börjar långt tidigare än så. I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret går vi på djupet med översiktsplaneringens snårigheter.

I programmet möter Emma Jonsteg Carolina Fintling Rue, chef på översiktsplaneenheten på Tyresö kommun, Joel Edding, strategisk stadsplanerare på Stockholms stad, Pernilla Helmersson, samhällsplanerare på Umeå kommun och Niklas Svensson, marknads- och utvecklingsansvarig på White stadsbyggnad.

Emma Jonsteg, programledare, Carolina Fintling Rue, Tyresö kommun, Joel Edding, Stockholms stad, Pernilla Helmersson, Umeå kommun, och Niklas Svensson, White stadsbyggnad Foto: Susanne Kronholm

Allt viktigare område

Förr var en översiktsplan för många kanske ett fluffigt dokument som riskerade att glömmas i en byrålåda. Men de senaste tio åren har översiktsplaneringen blivit allt viktigare för fler än de närmast invigda. Växande städer, klimathot och regionövergripande utmaningar är några av skälen till det ökade intresset.
Byggaktörer vet idag att de behöver läsa på ordentligt i översiktsplanen för att ha större chans att få igenom ett byggprojekt.

Även sätten att presentera översiktsplaner på har förändrats. Enligt Niklas Svensson, som tidigare jobbade på Stockholms stad som biträdande stadsbyggnadsdirektör, valde staden för tio år sedan att bli friare i sin form och göra översiktsplanen till en vision om framtida Stockholm. Ett lyckat drag, tycker han.

PBL reglerar

I grunden är en översiktsplan fortfarande en PBL-reglerad plan för kommunens mark- och vattenanvändning som ska ses över och aktualiseras varje mandatperiod. Men kommunerna jobbar idag med många intressanta grepp för att göra översiktsplaneringen mer effektiv och angelägen.  

I Tyresö kommun har man till exempel införlivat Agenda 2030 i sin översiktsplan och Carolina Fintling Rue berättar hur man också försökt hitta Tyresös identitet i arbetet.
Stockholms stad har bland annat jobbat med speciella fokusområden i stadens ytterområden.
I Umeå kommun jobbar man rullande och går därmed in och gör översiktsplaner för de platser eller frågor där behovet är som störst. Pernilla Helmersson anser att den kommuntäckande översiktsplanen i sin traditionella form är död.

Foto: Naima Callenberg

Långsiktigt och tidskrävande

Men en sak är som vanligt, enligt panelen. Bra översiktsplanearbete tar tid och måste vara långsiktigt. Stadsbyggande och översiktsplanering är ingen bransch för den som söker snabba kickar, menar Joel Edding.

Hur ska det gå? Söker inte alla snabba kickar i vårt samhälle idag?
Nej, uppenbarligen inte! Snåret-panelen och deras kollegor landet över är ett levande bevis på att vissa ännu sjunger långsamhetens lov. När många ropar ”bygg!” säger de ”planera!”.
Det får mig att tänka på fabeln om haren och sköldpaddan som skulle springa ikapp.
I en värld fylld av harar som vill att allt helst ska ha hänt i går är det väldigt glädjande att det samtidigt sker ett uppsving för sköldpaddornas perspektiv – de som inte räds att ta tid på sig.
Samtidigt behövs hararna, för många frågor – som klimatfrågan och bostadsbristen –kräver att vi agerar här och nu.

När haren och sköldpaddan kapplöpte vann visserligen sköldpaddan till slut. Men det här är verkligheten och där behöver ingen vinna. Både harar och sköldpaddor behövs för att bygga vårt samhälle och de behöver förstå varandras perspektiv. Så känner du dig som en hare:  lyssna lite extra på senaste Snåret!

Lyssna på podcasten

Här kan du lyssna på Spåret, avsnitt 48,  Är den traditionella översiktsplanen död?

Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.

Erik Kalmaru

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Snåret

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev