Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Billy för BIM är framtidens melodi"

Frågorna är inte svåra att lösa, men kräver en samsyn, menar BIM Alliance.

Publicerad: 27 februari 2015, 09:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

Det är inte osannolikt att du har en Billy hemma. Visst vet du vad namnet avser? Samma övning blir mycket svårare om vi skulle börja diskutera benämningar på gipsskivor, stålreglar, skruvar, fönster, med mera. De som förtvivlat har irrat runt på en byggmarknad eller bläddrat genom produktkataloger vet vad vi menar. Det är en blandning av termer, varianter och illustrationer som är mer eller mindre lätt att tyda. I processen, den vi får kalla för produktbestämningen, har man ingen möjlighet att pröva om det är verkligen denna hylla, frånlyftsdon eller dörr man behöver. I stället får man ta med produkten till själva inbyggnadstället.

Den allt intensivare digitaliseringen har gjort att produkter och byggsystem numera finns tillgängliga som 3D-illustrationer, 3D-objekt eller till och med som BIM-objekt. Fritt att ladda ner i olika format till exempelvis CAD- och analysprogramvaror eller att laborera med i tillverkarens egna produktportaler. Många tillverkare har insett att det är en fördel och en nödvändighet att underlätta den virtuella produktbestämningsprocessen med hjälp av just deras produkter och byggsystem. Fördelarna ligger inom tre områden.

Det första är visualiseringen. Man kan få en nästan fotorealistisk känsla för hur produkten kommer att se ut i verkligheten.

Det andra området är integration. Virtuella produkter möjliggör analyser genom integration av olika programvaror. Här kan man tänka sig flödesanalyser av ventilationssystem, miljöbedömningar med mera. Det är i princip bara fantasin som skapar begränsningar. Med integration är informationen om det aktuella objektet oerhört viktig. Det räcker inte med att kalla något för Billy, utan ett objekts många egenskaper måste vara exakt definierade.

Det tredje området är automatisering. Genom att beskriva rätt instanser av en produkt eller byggsystem i en modell kan exempelvis analys, logistik och (för)tillverkning i hög grad automatiseras. Vi ser denna typ av tillämpning redan inom ett antal olika områden såsom vägg- och stomsystem, och installation där själva objekten styr en rad processer.

Utvecklingen går fort, men har ändå bara börjat. Många produkter är kvar i den icke-objektorienterade världen. Signaler som vi får är att det är olika världar med skilda språk, processer, bygg och logistik som ska mötas. Allt fler produkter börjar dyka upp allt tidigare i modeller från exempelvis arkitekter vilket skapar frågor. Är det projektören som ska bedöma vilka produkter som ska användas och hur gör vi med upphandling? Vilka egenskaper ska läggas på objekt och vilka får ligga på tillverkarens hemsida? Vad händer när vi byter ut produkten till den från en annan tillverkare under förvaltningen? Ska alla produkter objektifieras? Frågorna är inte svåra att lösa, men kräver en samsyn.

Rogier Jongeling och Olle Samuelson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.