Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"BIM hänger inte med i digitaliseringen"

"Dags att titta på utvecklingen i andra industrier", skriver Jongeling och Samuelson.

Publicerad: 23 januari 2015, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

På ett av BIM Alliance seminarier under slutet av 2014 fokuserade vi på BIM hos kommuner och landsting. Daniel Antonsson från Sveriges Kommuner och Landsting gjorde då en mycket intressant tillbakablick till 1994 och visade ett antal citat från regeringens IT-kommission som vid den tiden kom med sin slutrapport. I den kan man läsa visioner om att elever i skolan skulle kunna ha direktkontakt med all världens kunskap, att människor i skilda delar av värden skulle kunna spela schack och musicera med varandra, att vi själva skulle kunna bestämma vilka delar vår dagstidning ska bestå av, att var och en på elektronisk väg skulle få besked och uppgifter från myndigheter, att en hel filmskatt skulle kunna beställas direkt till den egna TV-apparaten. Visioner som vi i dag ser som självklarheter och som är resultatet av en fantastisk utveckling inom digitaliseringen.

I dag handlar visionerna om vilka möjligheter vi kan skapa med ”Internet of things”, Big data, molnlösningar och 3D-skrivare för att nämna några tekniker som i dag ligger högt på hype-kurvan. I vad ligger drivkrafterna som gjort allt detta möjligt de senaste decennierna?

En förutsättning är förstås tekniska drivkrafter och visioner om vad tekniken skulle kunna erbjuda, men det är nog inte tekniken utan framförallt behov, möjligheter och nyttor hos användare världen över som har varit drivkraften och som både har svarat upp mot visionerna men också i många fall överträffat dem.

BIM är en del av den pågående digitaliseringen och det har verkligen inte saknats visioner om användningsområden, nyttor och effektiviseringar. Men vi måste nog vara ärliga och erkänna att även om det händer mycket så går det långsamt i jämförelse. Det finns nog många svar på varför det är så, men ett kan nog vara att vi fortfarande ser BIM som teknikdrivet, även om många förstått att det handlar om förnyade processer och andra arbetssätt med fokus på helheten och inte på enskilda delleveranser. Visst behöver vi fortsätta utveckla standarder för informations­överföring och visst finns det teknik som behöver lösas. Men kanske saknar vi lite av de drivkrafter som ger oss ”aha-upplevelser” och ”wow-faktor”.

Det kanske är dags att titta på hur utvecklingen i andra industrier skett. Det kan inte vara så att informationshantering inom just samhällbyggande är så komplext och problematiskt att utvecklingen ska ligga 20 år efter annan industri.

Och om inte vi i sektorn gör det, kanske andra aktörer börjar titta på oss. Helt nya aktörer som inser att det här finns en fantastisk marknad för tjänster och produkter med digitaliseringens möjligheter som drivkraft. Det kanske är en sådan injektion vi behöver?

Det ska bli spännande att se vilka aktörer som blir BIM-världens Google, Spotify och Facebook.

Rogier Jongeling och Olle Samuelson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.