Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"BIM i utbildning eller utbildning i BIM"

BIM Alliance kommer att fokusera mer på utbildningsfrågorna under 2015.

Publicerad: 9 december 2014, 10:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Med våra BIM Alliance landet runt konferenser under 2014 besökte vi sex orter. På varje ort samlade vi lokala föredragshållare och deltagare kring temat Beställarkrav på BIM. Allt fler aktörer har börjat med olika nivåer av krav på BIM i projekt och i verksamheten. Exemplen som visats upp bekräftade att BIM verkligen är en fråga som har fått fäste runt om i landet.

Deltagarna har varit många och varierade. Materialleverantörer, arkitekter, drifttekniker, projektledare, VVS-konsulter, systemutvecklare, med flera – på varje ort var många roller i bygg- och förvaltningsprocessen representerade. Det fanns dock en kategori deltagare som dominerade överallt: studenter. De visade ett stort intresse för utvecklingen kring BIM i Sverige och många nämnde att de ville läsa fler kurser med BIM-innehåll.

Under vårt besök i Malmö tidigare i år presenterade Niclas Andersson från Lunds Tekniska Högskola en sammanställning av BIM i utbildningar i Sverige. Då visade det sig att många högskolor och universitet endast har ett fåtal kurser att erbjuda inom området och att det än så länge är ett fåtal individer som driver dessa. Bilden var inte dyster, men långt ifrån lovande. Vissa kurser var inriktade på färdigheter inom verktyg och inget mer och andra kring specifika analyser eller beräkningar. Självklart fanns det också mer övergripande kurser, men den röda tråden saknades.

När vi besökte Jönköping tekniska högskola under november blev vi dock positivt överraskade. Henrik Linderoth och Peter Johansson presenterade sitt upplägg och utbud av olika kurser. Det var en mix mellan verktyg, analyser, grundläggande principer och strategiska aspekter. Man kommer inte ifrån att BIM är teknikintensivt och att det är lätt hänt att det blir verktygsintensivt, men vi kände att man hade hittat en bra balans mellan organisation, metodik, processer och teknik. Det diskuteras även i vilken utsträckning man skulle utbilda specifikt i BIM eller om BIM skulle ingå som en självklar komponent i många kurser. Där är vi inte än, men med tanke på entusiasmen och intresset från studenterna och på efterfrågan från branschen, skulle det behövas mer BIM i utbildningarna.

Det är inte bara studenter som efterfrågar; det är minst lika stort intresse kring BIM-kunskap i branschen. Flera av BIM Alliance medlemmar har tagit fram egna kurser och utbildningsprogram eller nyttjar utbildningsmöjligheter som erbjuds av andra, till exempel Trafikverket som nu ska utbilda 600 medarbetare inom BIM-relaterade frågor. Med tanke på Trafikverkets strategi och krav på BIM är det helt naturligt och nödvändigt att dessa utbildningar genomförs.

Inom BIM Alliance inser vi att frågan måste samordnas och vi kommer att fokusera mer på utbildningsfrågorna under 2015. Precis som med våra landet-runt-konferenser tänkte vi inte begränsa oss till storstäderna och stora institut. Vi anser att BIM i utbildningar eller utbildning i BIM är lika viktigt var man än befinner sig i landet.

Rogier Jongeling och Olle Samuelson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.