Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"BIM-pusslets nästa bit läggs ihop"

BIM Alliance lyfter juridiska och affärsmässiga frågor.

Publicerad: 9 september 2016, 08:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under våren presenterades en förstudie kring BIM och affärer/avtal. BIM Alliance har tillsammans med Byggherrarna, Installatörsföretagen, STD-företagen och Sveriges Byggindustrier drivit ett projekt som fokuserat på juridiska och affärsmässiga frågor.

Frågorna är komplexa och behöver lösas i nära samarbete mellan tekniker, jurister, ekonomer med flera.

Så länge digitaliseringen håller sig på en enkel nivå, 3-dimensionella geometriska modeller utan särskilt mycket extra information, räcker befintliga standardavtal ganska långt. Med användning av tidigare framtagna mallar kan man göra överenskommelser om ansvar och nyttjande av modellinformationen.

Med ett mer integrerat samarbete, som krävs för att uppnå effektivitetsmålen, ställs de juridiska och affärsmässiga frågorna på sin spets. Frågor som ansvar för förändringar, spårbarhet och nyttjanderätt måste hanteras.

Under förstudien genomfördes ett 40-tal intervjuer och flera seminarier. Resultatet visar att många ännu arbetar ganska traditionellt i förhållandevis enkla samarbetsformer, där var och en svarar för sin delmodell. Men utvecklingen går snabbt mot mer integrerat arbete och gemensamma modeller.

Det ställer krav på lösning av frågor som:

■ Standardisering av begrepp, processer och rutiner, det vill säga gemensamt språk.
■ Tydliggörande av olika aktörers behov och vinster av BIM, så att informationshanteringen optimeras för respektive fas i processen.
■ Användning av leveransmeddelanden som tydliggör ansvaret vid varje leverans.
■ Komplettering av standardavtalen AB, ABT, ABK etcetera avseende ansvar, rangordningsregler och nyttjanderätt.

Förstudien är ett viktigt underlag för det övergripande revideringsprojekt som inletts av BKK, Byggandets Kontraktskommitté, och där nya versioner av standardavtalen ska tas fram.

Det finns mycket BIM-kunskap i branschen, och det är nu angeläget att alla bidrar med erfarenheter om hur BIM bör hanteras ur affärs- och avtalssynpunkt, både i det dagliga arbetet och i våra avtal. Vi välkomnar era erfarenheter och synpunkter, juridik och ekonomi är viktiga pusselbitar för att lägga det stora BIM-pusslet!

Roger Jongeling, Mårten Lindström och Olle Samuelsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.