tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Branschen behöver en språkreform för guds skull!

Det nya avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret går till botten med den minst sagt snåriga terminologin i byggbranschen. Kanske inte ett innehåll av bibliska mått, men väl ett himmelrike för byggare, skriver Viktor Ginner, programledare för Snåret.

Publicerad: 4 maj 2021, 12:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Svensk Byggtjänst


Ämnen i artikeln:

Snåretentreprenadjuridikkommunikation

En av få bibliska berättelser jag har hyfsad koll på är den om Babels torn. Här handlar det om en stad där invånarna reser en byggnad som blir så hög att den är på god väg att nå hela vägen upp till himlen. Ett riskabelt projekt, naturligtvis. Gud inser detta och agerar snabbt genom att plantera språkförbistring bland de övermodiga entreprenörerna som snart skingras eftersom den ene inte förstår vad den andre säger. Det blir kaos, kort sagt. 

Begreppsförvirring

Även om väldigt få ger sig på projekt i kaliber med Babels torn så är bristande kommunikation en ständig källa till bekymmer i byggsektorn. Begreppen är svåra att hålla isär.

Ett tydligt exempel är hur branschen talar om entreprenad- och upphandlingsformer. För den som inte varit med så länge är det till exempel lätt att tro att en generalentreprenad är en entreprenadform. Men så är det inte.

Både delad entreprenad och generalentreprenad är upphandlingsformer – medan totalentreprenad och utförandeentreprenad är, just det, entreprenadformer. Tyvärr kan det här krånglet inte skyllas på högre makter. I stället är det byggbranschen som på egen hand hittat på begreppen och därigenom skapat grogrund för en hel del förvirring. 

Inget hindrar oss från att döpa om generalentreprenad till ”generalupphandling” och delad entreprenad till ”delad upphandling”. Det skulle vara en enkel språkreform för ökad tydlighet.

Det fina är dock att problemet ganska lätt skulle gå att åtgärda. Inget hindrar oss från att döpa om generalentreprenad till ”generalupphandling” och delad entreprenad till ”delad upphandling”. Det skulle vara en enkel språkreform för ökad tydlighet.

Om vi dessutom slår ihop de olika entreprenadformerna till en enda, och i stället gör markeringar i kravbeskrivningarna för att tala om ifall varje krav är ett funktions- eller utförandekrav så har vi antagligen ännu större chans att undvika missförstånd. Inte minst blir det tydligare vem som är ansvarig för vad vid vilket moment.

Kostsamt med bristande kommunikation

Det vore i så fall välbehövligt. I en rapport som Svensk Byggtjänst publicerade nyligen framgår att bristande kommunikation orsakar kostnader för ungefär 65 miljarder kronor varje år. De pengarna går att använda till bättre saker.

Än så länge finns dock inte så mycket till val för den som vill behärska terminologin. Det är bara att traggla och nöta. 

Förhoppningsvis kan det senaste avsnittet av podcasten Snåret vara till hjälp. Där reder vi ut begreppen tillsammans med Jan-Olof Edgar, utvecklingsstrateg på Svensk Byggtjänst, och Stefan Kindeborg, entreprenadupphandlare på Stockholmshem. Kanske inget innehåll av bibliska mått, men väl ett himmelrike för byggare. 

Viktor Ginner, programledare för Snåret

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev