Krönika
"Bristen på personal får konsekvenser"
Emma Jonsteg: "Alla gnäller ikapp. Även jag."
Publicerad: 25 november 2015, 09:41
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Upp emot 100 000 personer kommer att gå i pension inom byggbranschen under en femtonårsperiod. Vårt utbildningssystem kommer i bästa fall att kunna leverera någonstans i närheten av samma mängd ersättare. Problemet är att behovet i branschen väntas öka med ytterligare 50 000 personer under samma tidsperiod. Utan en lösning på det problemet riskerar vi att dra på oss konsekvenser som går långt bortom fallerade byggmål.
Visst är det kul när det går bra, men det är lätt att glömma att det ofta är skitjobbigt också.
De senaste åren har det inte gått en dag utan att jag får höra hur stor bristen på folk och rätt kompetens är på precis alla håll i branschen. Hos kommuner, byggbolag, byggherrar och arkitekter. Alla gnäller ikapp. Även jag.
Det enorma trycket i branschen får konsekvenser. Bristen på personal i kombination med en enorm efterfrågan sätter press på alla aktörer. När efterfrågan är enorm är det lätt att börja kompromissa med kraven på dokumenterad erfarenhet och kompetens vid sina rekryteringar och val av leverantörer. Inte för att man vill, utan för att man upplever att man måste. Få företag har dessutom möjlighet att ägna sig åt cherry picking och tacka nej när kunderna ringer. Det är fullt förståeligt. Många var med när det inte var lika goda tider och då tackade man minsann inte nej. Till någonting.
Foto: Naima Callenberg
Högkonjunktur lockar så klart fler personer med riktig fallenhet till en bransch. Men hur gärna man än vill att alla ska vara precis lika briljanta på det yrke de valt så förblir det en önskedröm. Och i dag får i princip alla jobb. Arkitekter har tillsammans med ett antal andra yrkesgrupper i branschen rekordlåga arbetslöshetssiffror. Även de som är minst kunniga och erfarna sitter i dag på jobb som de i sämre tider med stor sannolikhet inte hade fått.
Dessa rekryteringar innebär i bästa fall att de på sikt kan fungera som avsett med hjälp av stort resurskrävande engagemang och stöd från mer erfaren personal. I andra fall kan det gå betydligt värre till följd av hantverksmässiga misstag som man som konsult eller entreprenör kan tvingas stå till svars för ekonomiskt.
Högkonjunktur i byggbranschen driver dessutom upp arvoden och andra kostnader. I den sämsta av världar sitter du som beställare nu och betalar överpriser för ett jobb som blir sämre utfört. Det finns som synes väldigt goda skäl att från alla håll jobba hårt för att locka mer folk till samhällsbyggnadssektorn. Annars riskerar vi inte bara att snart sakna tak över huvudet, då ökar också risken för att de tak som ändå byggs läcker in.
Jag tror att en dellösning är att vi företagare köper läget och börjar se våra verksamheter mer som utbildningar i syfte att säkra kompetens och kvalitet. Det är så klart förknippat med kostnader, men jag tror att det i väldigt många fall kommer att visa sig vara en god investering på sikt.
I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret talar vi om hur byggsektorn ska kunna säkra tillgången på arbetskraft under de kommande decennierna.
Foto: Susanne Kronholm
Med i panelen denna gång sitter Karin Berglind, analytiker på Arbetsförmedlingen, Jan-Ove Östbrink, Senior advisor housing and planning på SKL och Ann Ericsson, Head of employer branding på Skanska. Lyssna och hör vad de kom fram till.
Lyssna på podcasten
Här kan du lyssna på Snåret, avnitt 21, "Erbjud unga utvecklingsmöjligheter i Byggsektorn".
Emma Jonsteg
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.