måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Byggandet som ett absurt drama"

Inte helt olikt Samuel Becketts teaterpjäs I väntan på Godot, tycker Fredrik Friblick.

Publicerad: 23 oktober 2015, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

samverkanSME

Det finns stora byggföretag i Sverige. Och det finns små. De stora företagen hörs och syns, och de har stor påverkan på utvecklingen och samhällets syn på byggare. Men en grupp som också har stor inverkan på hur bilden av byggare formas, det är landets alla mindre byggföretag med en, eller några få, anställda.

Deras uppdrag varierar från gång till gång. Det är nybyggnad och det är ombyggnad. Det händer att de följer lagens krav på säkerhet, det förekommer att de blir klara i tid och det lär ha hänt att något projekt inte blivit dyrare än beräknat. Det händer ibland att de har en nöjd kund och det finns tillfällen då dessa små byggföretag tjänar gott om pengar. Lönsamheten varierar dock våldsamt och okontrollerat; det är tyvärr endast en bråkdel av företagen har god lönsamhet över tiden.

Men detta är också samhällsbyggandet: Dialogen mellan två snickare hos en privatkund i en svensk småstad strax före klockan sju på morgonen; det är kanske själva essensen av samhällsbyggandet! Vill du veta var vi står i samhällsbyggandet, lyssna då till dialogen mellan dessa två snickare.

Kanske väntar de på en tredje snickare, eller en elektriker. Det verkar kanske som att de smågrälar. Mycket mer händer inte. Vad handlar det om? Handlar det om någonting? Hur ska man tolka det man hör och ser? Lyssna in dialogen och samspelet. I detta finns samhällsbyggandets kärna! Det är livet, det ännu inte bestämda och avgjorda. Var inte orolig för alla lösa trådar – i det obestämda ligger det hoppfulla och det som gör att byggaren förblir byggare.

Samhällsbyggandet kan ibland framstå som ett absurt drama, inte helt olikt Samuel Becketts hyllade teaterpjäs I väntan på Godot. Privatkunden kanske undrar varför hantverkarna väntar. Varför dyker den där tredje hantverkaren, som verkar så viktig, aldrig upp? Men liksom pjäsens uppsättningar år efter år alltid drar stor publik, så betraktar samhället med fascination samhällsbyggandet. Även om kunderna sällan ställer sig upp och applåderar - då föreställningen så att säga är slut - fortsätter publiken att komma. Varje dag går ridån upp för nya föreställningar i samhällsbyggandets teater. Publiken är fascinerad och förväntansfull. Dramat fortsätter.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

samverkanSME

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev