Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Andreas Jennische: Bygghelikopter nödlandade på vår gräsmatta

Ett pressmeddelande från Skanska kastar Byggindustrins nyhetschef tillbaka till 80-talet.

Publicerad: 5 maj 2020, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tidigare i år kom ett pressmeddelande som fick mig att hoppa tillbaka i tiden. Och jag har inte kunnat släppa det helt sedan dess – även om den skoningslösa coronapandemin gjort vad den kunnat för att ta all uppmärksamhet.

Det där pressmeddelandet kom från Skanska och handlade om en helikopter. Byggjätten berättade att man valt bort mobilkran då en ny takhuv skulle placeras på Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm och i stället använt en helikopter. Den närliggande trafiken behövde bara stängas av i några få minuter, konstaterade Skanska glatt i sin release.

Som en omedelbar reaktion på den här informationen förpassades jag till slutet av 1980-talet då jag och mina tre syskon bodde med mamma och pappa i ett hus på den sörmländska landsbygden. Minnet utspelar sig en höstkväll med dåligt väder. Kanske satt vi och åt middag, kanske gjorde vi något helt annat, det viktiga är att vi plötsligt störs av att stora ljuskäglor börja spela runt oss. Jag minns också att ett obekant ljud växer sig allt starkare där ute i mörkret.

"Jag blir ännu räddare"

Jag blir rädd och frågar mina föräldrar vad det är som händer. Jag ser på dem att de inte vet, och alla i familjen går in i rummet med fönster som vetter mot åkern för att titta ut.

Där ute ser vi hur en helikopter långsamt sänker sig ner mot vår gräsmatta.

Jag blir ännu räddare än tidigare, börjar röra mig oroligt i rummet och frågar vad den vill. ”Ingen aning, vi får fråga”, säger pappa.

Kort därefter knackar det på dörren. En vänlig medelålders man berättar att han är på väg hem till Stockholm efter att ha jobbat med helikoptern på ett bygge, men att vädret tvingat honom att nödlanda på vår tomt.

"I paritet med oförlåtligt"

Mina föräldrar bjuder in honom och skjutsar honom senare till tågstationen så att han kan ta sig hem. När vi barn går upp nästa morgon är han borta, men helikoptern står kvar på gräsmattan. Jag och brorsan, det är vi som är äldst i syskonskaran, är mäkta imponerade. Vi klättrar in och provsitter, låter mamma ta bilder på oss där inne. Där är fullt med knappar och reglage och allt är extremt häftigt och overkligt. Vi får reda på att flygaren ska komma tillbaka senare och hämta sin helikopter, dock kommer vi inte att vara hemma då eftersom vi ska åka till mormor över dagen, berättar mamma.

Sedan säger hon en sak till, en hemsk sak. Jag minns det inte ordagrant, men innebörden av det hon säger kommer jag att minnas för alltid.

”Han erbjöd sig att flyga en sväng med er men jag sa att vi inte skulle vara hemma. Vi ska ju åka till mormor.”

Jag och brorsan blev stumma. Sedan gjorde vi klart för våra föräldrar att det de beslutat över våra huvuden var i paritet med oförlåtligt. Det är i alla fall så jag vill minnas det. Besvikelsen var total. Fattar ni vad ni har gjort! ville vi skrika.

"Kanske inte helt kört"

I takt med att åren har gått och jag själv blivit förälder så har jag försökt sätta mig in i mina föräldrars situation. Var det rätt att välja mormor framför en helikoptertur? Ja, kanske. Var det rätt att berätta om den missade helikopterturen? Nej!

Men vem vet, kanske är det inte helt kört.

Men tanke på att jag i dag bevakar byggsektorn så verkar ju chanserna ganska goda att någon gång få åka med en sväng. Det finns flera firmor som jobbar med helikopterlyft, och om Skanska var så nöjda som de gett sken av så lär det ju flygas igen.

Jag skulle vara nöjd med bara en liten kort sväng i bra väder. Det där med nödlandning kan vi hoppa över.

Helikopterflygare inom bygg, ni vet var jag finns.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.