Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Dags för högläsning ur kundens pärm"

"Tiden är nu mogen för högläsning i samhällsbyggandet", tycker Fredrik Friblick.

Publicerad: 8 december 2014, 13:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min farbror hade teatrala ambitioner. Varje jul läste han högt för alla släktens barn. Efter några snapsar insisterade han på att läsa Viktor Rydberg. Midvinternattens köld var hård. Trots att vi barn ville springa runt och leka med våra nyöppnade julklappar, så drev han varje år genom högläsning. Min farbror tog läsandet på stort allvar.

Tiden är nu mogen för högläsning i samhällsbyggandet. Är du beställare, entreprenör eller projekteringsledare? Här är årets jultips. Ta med pepparkakor och glögg och bege dig till dina projekterande konsulter. Knacka på så här dagarna före jul och be att få stiga in. Är de överraskade över att se dig där? Det kan vara en indikation på att du som kund är där alltför sällan. Tänd ett stämningsfullt stearinljus och harkla upp dig.

Fråga vänligt efter deras kvalitetsledningssystem medan ni tillsammans läppjar på glöggen. Be dem hämta sina pärmar. Fråga nyfiket efter deras checklistor för egenkontroller. Var försiktig nu, så att inte julstämningen försvinner. Det börjar bli dags för högläsning.

Lägg dig vinn om att ha en tydlig och klar röst. Variera ton och tempo. Gör gärna effektfulla konstpauser. Då det står att den senaste gränsdragningslistan ska finnas i projektpärmen, be då att få se att det verkligen är den senaste listan, så att det inte är ett dokument från i höstas. Fyll på glögg-kopparna. Läs högt, hjälp alla att återuppleva allt det vackra som står i kvalitetssystemets evangelium; startmöten, dokumentation och gud vet allt vackert där står!

Arbetar de verkligen så? Det är så att man kan bli tårögd! Pausa läsandet ibland. Nicka tankfullt. Det kan hända att någon skruvar på sig, men tänk nu på att innerst inne är de alla snälla barn, även om kvalitetsfelkostnaderna i samhällsbyggandet är oroande höga. Att en stor del av felkostnaderna har sina orsaker i felaktiga handlingar är tyvärr sant, men det finns flera orsaker till det.

Ditt stämningsfulla besök visar att du är en av branschens utmanande och utvecklande kunder. Du är krävande men du önskar dina projekterande konsulter en riktigt, riktigt god jul. Gå nu hem. Ta paus från samhällsbyggandets alla möjligheter och utmaningar!

Snön ligger vit på taken. Endast tomten är vaken.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.