Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Dags för vårstädning igen?"

"Ett ordentligt städnings- och fixararbete pågår i branschen", enligt BIM Alliance

Publicerad: 24 april 2015, 08:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

Äntligen april! Det innebär allt längre och ljusare dagar och för många ny energi för att ta tag i vårstädningen. Ut med det gamla skräpet, bort med dammet och in med det nya. Visst känns det skönt att fräscha upp och städa. Flera viktiga paralleller kan dras till arbetet med införandet av BIM.

Under städningen hittar man saker som man har glömt bort och inte längre använder. Det räcker i många fall med att plocka fram den bortglömda blomkrukan igen för att den ska komma till användning. Det är på samma sätt med BIM-anvisningar och presentationer. När man väl tar sig tid att se över vilket material man redan har, så inser man att mycket fortfarande fungerar alldeles utmärkt.

Ibland räcker det inte med att bara plocka fram något. Man är tvungen att flytta runt saker. Det är inte ovanligt att man då hittar en bättre funktion. Parallellen till arbetet med BIM är att vissa saker som kanske har legat inom någons ansvarsområde passar mycket bättre någon annanstans med resultatet av en bättre tillämpning av exempelvis en rutinbeskrivning.

Vissa saker flyttar man dock runt och runt, men hur man nu än flyttar så blir det inte bra. Då ligger alternativet göra sig av med objektet nära tillhands. Ska man lägga ut det på Blocket, skänka bort det eller kasta på tippen? Bedömningen beror förstås på skicket och värdet, men minst lika mycket på humöret. Ibland är man på slänghumör och då ryker allt på en gång. Här har vi sett alldeles för många exempel på värdefullt underlag som kastats bort. Dels i form av anvisningar och strategier, men även i form av kalkyler och objektsmodeller. Vilket spill!

Nu kan man inte lägga ut anvisningar och underlag som man funderar på att slänga på Blocket eller på någon BIM-anvisningsloppis, men det finns säkert webbaserade communities som lämpar sig för sådant. Hur många gånger behöver vi rita upp ett generiskt organisationsschema eller en byggdelstabell med förslag till littera för objektsmodeller? Låt oss dela det som är generiskt och det som kan användas och utvecklas av andra.

Ett ordentligt städnings- och fixararbete pågår i branschprojektet BSAB 2.0 som initierades av Trafikverket och som nu drivs av Svensk Byggtjänst. Koder dammas av, flyttas runt och kompletteras med egenskaper så att systemet lämpar sig för användning i BIM-relaterade sammanhang i många år framöver. Arbetet med att tillsätta städ- och arbetsgrupperna pågår för fullt. Gå in på Byggtjänsts eller BIM Alliances hemsida för att bidra!

Finns det något mer att säga om BIM och vårstädning? Ja, man kan städa precis hur mycket man vill, men det räcker aldrig till och det blir stökigt igen. Som tur är det snart sommar och då kan man dra nytta av det genomförda arbetet för att nästa vår ta nya tag.

PS. En sökning på BIM-anvisning på Blocket resulterar faktiskt i elva sökresultat. Man verkar redan ha kommit igång med vårstädningen. DS.

Rogier Jongeling och Olle Samuelson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.