Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Dålig rörlighet – ett samhällshot"

Torun Nilsson oroas av Donald Trumps och Bernie Sanders framgångar.

Publicerad: 3 mars 2016, 09:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nyligen berättade gudsonen att han och flickvännen köpt bostadsrätt i Stockholms innerstad. För gudsonen är det lägenhet nummer tre på bostadsresan, en riskabel färd kan det tyckas med tanke på risken för bostadsbubbla. Även om affärerna gått med vinst har insatsen ökat för varje nytt objekt.

Ändå är jag inte orolig för honom. Han jobbar i en tillväxtbransch och jag vet av egen erfarenhet att den som har arbete och växande inkomster brukar klara sig. Om priserna faller blir nästa bostad också billigare och eftersom den oftast behöver vara större blir mellanskillnaden som ska betalas mindre.

Val av flickvän lugnar

Men det som framför allt lugnat mig är hans val av flickvän. Hon är nämligen också högutbildad och jobbar på ett stort konsult- och revisionsföretag. Hennes inkomster kan väntas bli stabila och växande.

Bra för min gudson men inte lika bra för världen kanske. Misstänker att par som detta ligger bakom en del av ökade klyftor. Den allt vanligare uppdelningen i möjligheter och livsstil mellan högutbildade och lågutbildade par förstärker klyftorna mellan familjerna. Det är inte bara höga ersättningar till toppchefer och bankirer som göder missnöje och populism utan också så kallade ”power couples”.

Utvecklingsfientlig pessimism

Populismen är en av de mest skrämmande tendenserna i världen just nu. Att människor på allvar tror att personer som Donald Trump, Bernie Sanders, Marine le Pen eller Vladimir Putin kan lösa deras problem tyder nog mer på missnöje än bara okunskap. En känsla av att världen är orättvis och att bara de som lovar ingripanden och revolutioner kan ställa allt till rätta. En utvecklingsfientlig och pessimistisk inställning som kan bita sig fast och sätta fart på obehagliga händelsekedjor.

Orsakerna bakom missnöjet är förstås många. Allt snabbare globalisering och teknisk utveckling gynnar välutbildade och flexibla. Fondsparandet och den moderna finansmarknaden sätter hävstång under utvecklingen och öppnar en gräddfil för mellanhänder. Informationsrevolutionen innebär dessutom att det räcker med några klick på internet för att se hur andra har det.

Men när välutbildade slår sig ihop blir det faktiskt multiplikatoreffekt på förändringarna. Möjlighet till två bra inkomster öppnar för flexibilitet och ökat risktagande både när det gäller boendet och arbetet. Det går att ta större lån till lägenheten. En stadig inkomst kan kompensera risktagandet med ett framtidsorienterat entreprenörsjobb för den andra. Framgång föder framgång, och barnen får det tryggare även emotionellt eftersom strävsamma par ofta inser att det lönar sig att hålla ihop om man ska tro amerikansk statistik.

Frändring skapar friktion

Ökad jämställdhet är en välsignelse för alla kvinnor i världen och för mänskligheten. Den bäddar för utveckling och fred.

Men framgångarna för Trump, Sanders och andra populister understryker att förändringen också skapar friktion. Därför är det viktigare än någonsin att kompensera för den skillnad det innebär att födas i en familj som den min gudson planerar och den som det lågutbildade paret eller den ensamstående mamman kan erbjuda. Samhällen med dålig rörlighet riskerar att se strävan mot jämställdhet kantas av kriser och bakslag.

Sådana drabbar alla, även gudsonen.

Torun Nilsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.