Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Den missförstådda tillväxten"

"Nu har vi tillväxtmotståndarna i regeringen", skriver Nils-Eric Sandberg.

Publicerad: 18 november 2014, 13:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartiettillväxtMiljöpartiet

Vad är tillväxt? Miljöpartiet vet inte, men vill stoppa den, och försöker nu göra denna insats för svensk ekonomi.

Vi har haft mycket kritik mot tillväxten. Den internationellt mesta kända är en bok av den engelske ekonomen Jay Forrester 1971 och Romklubbens rapport ”Limits to Growth” 1972. Den engelske ekonomen E.J. Mishan har bidragit. Romklubbens rapport fick en mördande kritik av 13 engelska ekonomer och fysiker i boken ”Thinking about the Future” 1973. Det vore synd om den inte längre blir läst.

Nu har vi tillväxtmotståndarna i regeringen.

Jag har ägnat en del år av forskning och analys åt att granska tillväxtkritiken. Och vad jag funnit är att den bygger på ett fundamentalt missförstånd. Kritikerna tror att tillväxt innebär att vi förbrukar resurser och tömmer planeten. De ser alltså tillväxten, BNP-ökningen, som ett mått på volym.

Och detta är helt fel. BNP-begreppet i nationalräkenskaperna mäter inte volym utan värde. BNP-ökningen – det nu internationellt använda måttet – mäter ökningen av värdet på produktionen av varor och tjänster. En annan sak är att måttet inte fångar in alla förändringar i ekonomin. Men med en del matematiskt besvär kan vi få en förfinad variant som ger ett mer relevant mått på de tillgångar vi kan röra oss med – nämligen nettonationalinkomsten, NNI.

Med en analogi från företagsekonomin kan man säga att BNP-statistiken fungerar som en resultaträkning för hela ekonomin. Värdet på volym mäts i balansräkningen. Någon sådan finns inte för hela ekonomin – tyvärr inte.

De som gjort moderna analyser av tillväxtbegreppet – amerikanerna Robert Solow och Paul Romer – visar att den viktigaste tillväxtfaktorn är inte naturtillgångar utan kunskap. Det är ny kunskap som ger oss ny teknik, bättre produkter med högre värde.

En balansräkning för hela ekonomin förutsätter att bataljoner av statistiker räknar ut hur mycket vi lärt oss på ett år – och hur mycket vi har glömt; detta blir en viktig avdragspost.

De som vill stoppa tillväxten verkar helt opåverkade av böcker och statistik. Jag förstår dem. Att räkna är besvärligt; vi har visserligen bara tio siffror, men de kan komma i så många kombinationer.

För att stoppa tillväxten måste Fridolin lägga ned de tekniska högskolorna och dra in all högre undervisning i teknik och naturvetenskap. Det blir väl en lockande uppgift för en ny utbildningsminister.

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.