Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Den tysta kanariefågeln"

Fredrik Friblick tycker byggare ska ta lärdom av den gamla metoden med fåglar i gruvan.

Publicerad: 1 december 2016, 09:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förr i tiden hade man med sig burar med kanariefåglar ner i kolgruvorna för att kontrollera om det fanns tillräckligt med syre där nere. Kanariefåglar är mer känsliga än människor för giftiga gaser, så genom att se hur fåglarna reagerade kunde gruvarbetarna få veta om miljön var bra nog för dem själva. Så länge kanariefågeln kvitttrade var det ofarligt. Då fågeln tystnade var det fara på färde.

Det är mörkt ute nu. Det brukar vara det så här års, så mörkret ska inte övertolkas. Även om det är en del som känns oroande i vår omvärld i dessa dagar, så är det högkonjunktur i byggandet. Det innebär goda förutsättningar för att utveckla versamheten och kulturen i företagen.

När praktikanterna tystnar

Det är nu länge sedan sommaren, då många byggföretag och andra företag i samhällsbyggandet tar emot praktikanter. Ofta är praktikanterna frimodiga och har mycket att tillföra. Många är nyfikna och tar in allt som sker i företagen. Praktikanterna ställer frågor, de deltar i fikadiskussioner och man hör dem i korridorerna.

Sommarpraktikanterna kom in och deltog i diskussioner i byggföretagen. De frågade och pratade. Men på vissa arbetsplatser tystnar praktikanterna. De samtalsämnen och den samtalston de upplever stämmer inte med de färgglada broschyrer och de snygga hemsidor som beskrivit företaget, där de praktiserade.

”Jag upplevde inte att det var kul. Jag ville tala om byggande och framtiden, om logistik och om BIM, men det funkade inte där jag praktiserade. Det var en helt annan värld; ett klimat som kändes otidsenlig. Jag kände att jag inte passade in. Där vill jag inte arbeta.”

Så sa praktikanten som varit på ett byggföretag i somras. Hon tystnade.

Det kan företagen ha god nytta av

Om praktikanter bjuds in i en inkluderande företagskultur, till att vara med i intressanta diskussioner om hur företagen kan utvecklas, hur arbetsklimatet kan förbättras och hur produktiviteten kan öka, då kommer praktikanterna att fortsätta fråga och prata. Här står flera byggföretag inför en utmaning.

Kanariefåglar används inte längre i kolgruvorna. Men däremot är det flera företag i samhällsbyggandet som skulle ha god nytta av att använda sina praktikanter som kanariefåglar till nästa sommar. Om praktikanten tystnar, då är det en varningssignal.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.