lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Det behövs större tankar kring digitaliseringen"

Erik Kalmaru skriver om digitalisering med anledning av senaste avsnittet av Snåret.

Publicerad: 9 november 2016, 09:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Snåret

Projektering, byggproduktion och teknisk förvaltning effektiviseras allt mer med hjälp av digitalisering – inte minst i form av BIM. Här tas under hösten ytterligare ett viktigt steg med Coclass. Det är ett gemensamt digitalt språk genom hela bygg- och förvaltningsprocessen.

Men samhällsbyggnadsbranschen behöver även utveckla digitaliseringens möjligheter i planering och i relationen till brukare i förvaltningsfasen.

Hur kan vi med digital dialog bättre ta reda på vad det är för behov vi i byggsektorn ska möta i dag och i framtiden? Vad är det vi ska producera eller lösa? Och hur kan vi med nya digitala tjänster i våra färdiga byggnader ge brukarna en ännu bättre tillvaro – hemma och på jobbet?

Från vänster: Mattias Hindfelt, tidigare CIO på Riksbyggen, Joakim Jardenberg, digital förändringsledare på SKL, Åsa Jadelius, IT-strateg på Sundsvalls stadsbyggnadskontor, Lisa Lindström, vd på digitalbyrån Doberman och Emma Jonsteg, programledare. Foto: Emelie Carlander

I det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänst podcast Snåret är temat digitaliseringen i samhällsbygget. Här diskuteras hur branschen kan bli mer förändringsbenägen och våga omfamna digitaliseringen på flera och nya sätt. Medverkar gör Mattias Hindfelt, tidigare CIO på Riksbyggen, Joakim Jardenberg, digital förändringsledare på SKL, Åsa Jadelius, IT-strateg på Sundsvalls stadsbyggnadskontor och Lisa Lindström, vd på digitalbyrån Doberman.

En möjlighet som digitaliseringen för med sig är mer transparenta och tillgängliga medborgardialoger, vilket Lisa Lindström välkomnar. Hon påpekar också att vi med digitaliseringen måste ändra vårt sätt att tänka – från produkt till funktion:

”Boverket menar att vi måste bygga 710 000 bostäder till 2025. Tänk om man i stället fokuserade på funktionen boende och inte antalet bostadsenheter?”

I programmet diskuteras hur bostäder kan förses med till exempel digitala nycklar som medför nya tjänster. Något som kanske byggföretagen ska se som naturlig del i sitt erbjudande, för att göra verklighet av devisen att vi inte bara bygger hus utan erbjuder livsmiljöer.

Sitter byggsektorn lite för nöjd med nuläget och den stora efterfrågan främst vad gäller bostäder? Är vi för dåliga på att lyssna och utveckla nytt med utgångspunkt från brukarnas behov och önskemål och digitaliseringens olika möjligheter?

Om vi inte blir bättre på detta, kanske nya aktörer kommer fram med helt nya koncept.

Min tidigare kollega Erik Hellqvist sammanfattade utmaningen i en av sina krönikor: ”Vad skulle hända om Apple startar ett bygg- och förvaltningsbolag? Eller en annan kapitalstark aktör som helt förändrar förutsättningarna för vår sektor? Om 3D-utskrivna hus blir den gängse produktionsmetoden?”

Vi som finns i dagens byggsektor behöver kanske blir bättre på att våga prova – och att misslyckas.

Foto: Naima Callenberg

I programmet förs fram att det vore toppen med digitala testmiljöer som omfattar hela städer eller stadsdelar. Men att det även behövs flera parallella utvecklingsprojekt, där nya digitala lösningar inom byggplanering och brukartjänster testas. Bara alla är villiga att dela med sig till varandra av sina försök och erfarenheter.

Man kan företrädesvis också pröva i mindre skala innan man sjösätter ett jätteprojekt:

”Kan vi fatta flera mindre mikrobeslut, i stället för stora gigantbeslut, blir processen smidigare”, menar Lisa Lindström, och hänvisar till ett projekt där telefonkiosker successivt, i små steg, byttes ut mot WiFi-stolpar i New York. Det blev ett stegvis och värdefullt lärande.

Hela programmet ger massor av spännande perspektiv och inspiration kring hur vi inom byggsektorn kan fördjupa och utvidga digitaliseringen för att skapa bra framtidsbebyggelse. Så lyssna, fundera och ge oss feedback via Facebook eller Twitter!

Lyssna på podcasten

Här kan du lyssna på Snåret, avnitt 30, "Hur kan nya digitala affärsmodeller utveckla framtidens samhällsbyggnad?".

Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.

Erik Kalmaru

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Snåret

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev