Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Det drar kallt i vårvärmen"

Byggföretag saknar strategier för att sänka kostnaderna, skriver Fredrik Friblick.

Publicerad: 6 maj 2016, 07:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

leanproduktivitetbyggkostnader

Våren kommer. För frusna själar är det underbart. Det blir grönare, det blir varmare.

I byggindustrin utvecklas högkonjunkturen. Det blir inte bara varmare; snabbt blir det överhettat. Konkurrensen minskar, priserna stiger. Det skulle kunna vara en härlig tid för byggare.

Kallt på het marknad

Men det drar kallt på den heta marknaden. Det är inte bara priserna som stiger mot kunderna, byggarnas kostnader stiger också snabbt och okontrollerat. För många byggare minskar därför marginalerna i högkonjunktur, då kostnaderna stiger fortare än priserna. Byggkostnaderna stiger alarmerande över tiden och produktiviteten utvecklas inte i takt med andra delar av samhället.

I andra branscher minskar särkostnaden per producerad enhet, då de producerade volymerna ökar. I byggandet råder det omvända förhållandet; det blir dyrare per byggd enhet, ju mer som byggs. Varje byggd kvadratmeter blir alltså dyrare än den föregående. Låter det sjukt? Ja, inte är det friskt, inte.

Flera faktorer påverkar. Men byggföretag saknar i allmänhet klara strategier för att kontrollera och sänka kostnaderna. Är det då märkligt att kostnaderna stiger? Inte det minsta.

Enkla klara samband

Det finns enkla och klara samband: I branscher där företagsledningarna har tydliga strategier för att sänka kostnaderna, där arbetar företagens medarbetare kontinuerligt och intensivt för att sänka kostnaderna. I byggföretagen saknas sådana strategier, därför arbetas det inte målmedvetet med det i företagens olika projekt. Så ökar alltså kostnaderna. Orsak och verkan. Konstigare än så är det inte.

Dessa insikter kan göra att man blir lite modstulen. Men det är ju det där med våren; det finns liksom hopp. Det blir ljusare.

Nya ledare kommer

Till samhällsbyggandet kommer nya ledare. Vi kommer få se lean-inititativ som inte är spridda skurar här och där, då och då. Det kommer inte att vara upp till varje projektchef eller platschef att själv välja om och när man eventuellt vill arbeta med att sänka kostnaderna – det kommer en dag att vara en central del av framgången i respektive företags strategi.

Men våren kommer först övergå till en lång och het sommar. Allt som växer och frodas kommer så småningom att vissna ner. Det kommer att vara lite dystert. Men så kommer det en ny vår.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.