Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Det krävs två för en tango"

Fredrik Friblick funderar på om byggare gillar fikonspråk.

Publicerad: 25 september 2015, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är inte sällan jag hör det. Ibland lite mummel. Ibland gallsprängda utfall. Det är byggare och projektledare som ondgör sig över politiker, som inget förstår. Det är att göra det enkelt för sig.

Stat, landsting och kommuner är alla stora byggherrar. Kommunerna tillsammans är, då de investerar våra skattepengar, det svenska samhällsbyggandets största beställare. Det byggs simhallar, cykelbanor, skolor, sjukhus, vägar och gud vet vad, så att det står härliga till. Då de folkvalda politikerna ska till att investera i en ny idrottshall – eller var det nu är de vill glädja medborgarna med – då är de beroende av att de har bra beslutsunderlag.

Är det fikonspråk?

Underlaget kan utgöras av hur mycket pengar projektet springer loss på, och det kan också utgöras av en hel del annat. Men beslutsunderlagen lämnar en hel del att önska. Det är inte så lätt alla gånger för den folkvalda politikern som förväntas ta kloka beslut.

Är det en massa fikonspråk som byggare gillar att svänga sig med? Står det begrepp som ÄTA, BTA, OVK och MKB? Är det solklart om byggherrekostnaderna ingår, om priset för marken är med, om kreditivkostnaden finns med? Eller är det något som bara finns i projektledarens huvud? Och vet politikern som läser helt säkert vad byggherrekostnader är för något? Redovisas hur investeringskostnaden påverkar de långsiktiga driftskostnaderna? Visar underlaget hur verksamheten som ska bedrivas kommer att utvecklas och fungera? Är det ett bra beslutsunderlag?

En intressantare bild

Att problemet skulle bestå i att politiker inget begriper, är att göra det enkelt för sig. Om man vidgar problemet till att innefatta byggarnas förmåga att kommunicera, då får vi en intressantare bild. Det är spännande för att det ger oss samhällsbyggare utrymme för självreflektion. Det är också intressant för att det ger oss möjligheter att arbeta med sådant som ligger innanför vår egen påverkan.

Det är alltför enkelt att bara sitta i fikarummet och klaga på politiker, som inget begriper. Flera projektledare och byggkunniga vill bli bättre på att kommunicera pedagogiska underlag. Den ömsesidiga tilliten, förståelsen och respekten mellan samhällsbyggare och politiker ökar.

Håller vi på att växa in i rollen som samhällsbyggare?

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.