söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Dystert med bygghetsen kring julhandeln"

Fredrik Friblick funderar på flyktingkris, barnbarn och produktivitet i byggbranschen.

Publicerad: 19 november 2015, 09:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

flyktingpolitik

Julen firas till minne av Jesu födelse. Om det nu är någon som minns det. Nu, då julen nalkas, känns det som att julens kommersiella projekt i byggandet snarare verkar högtidlighålla planeringens död. Runt om i vårt avlånga land skapas det varje år kommersiella projekt med lokaler som ska vara färdiga innan de påbörjas. Starka beställare driver vansinniga projekt, som drar med sig allt och alla i planeringens avgrund. Allt måste vara klart till julhandeln.

Unga samhällsbyggare – nya i branschen – tittat storögt på; de försöker ta in att det är så här det fungerar. De har hört om hållbarhet, de har hört om effektivitet och produktivitet. Och så kastas de ut i samhällsbyggandet hösten 2015.

Kanske frågar barnbarnen

Kanske kommer dina barnbarn fråga dig en gång, då ni sitter ner tillsammans under julen, vad du gjorde under de åren då Sverige tog emot alla flyktingar. Kommer du då att säga att du byggde ännu ett köpcentrum, som nu dock är nerlagt?

Kommer du berätta för dina barnbarn att du bidrog till att det slogs nytt rekord i julhandeln det året? Att projektet nästan blev färdigt, att ni nästan hann flytta in en klädbutik och det nästan blev rätt? Kanske börjar dina barnbarn se undrande ut, då du berättar att man satte in tusentals hantverkare sista veckorna och att halva organisationen blev utbränd. Att garantiåtagandena blev omfattande.

Men om du gjorde något för flyktingarna, det minns du inte. Du följd det på TV, det minns du.

Öppnade du din dörr?

Om du själv åkte till närmaste flyktingförläggning? Om du öppnade din dörr? Om du bjöd hem någon som var ny i Sverige? Nej, du hade som byggare fullt upp med att bygga köpcentrum. Julhandeln slog rekord, det köptes julklappar för över 75 miljarder kronor det året. Du kanske minns att det var året då ni slängde ut förra årets TV; det var då ni skaffade 75-tums-TV! Men inget av det du köpte eller gav finns kvar.

Hållbart samhällsbyggande. Smaka på det. Hela landet är fullt av flyende människor som lämnat allt de äger. Allt.

Hur tänkte du 2015 farmor? Var du en del av problemet eller en del av lösningen, farfar? Eller var du liksom varken eller? Du var mer … byggare. Nja, du hade ju inte direkt med det att göra. Du hade fullt upp som byggare. Du följde det på TV.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

flyktingpolitik

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev