Krönika
"Ett arbetsklimat hårt som betong"
"Vi får underkänt", skriver Fredrik Friblick om branschens jämställdhetsarbete.
Publicerad: 7 oktober 2016, 08:09
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Betong hårdnar på grund av den kemiska reaktion som uppkommer när vatten blandas med cement. Därigenom utvecklas värme. Men ibland sprids en obehaglig kyla.
Det står där inristat för evigt. Inristat i betongen. I det nygjutna valvet. Omoget? Ja. Sexistiskt? Ja. Inkluderande? Nej. Modernt samhällsbyggande? Skulle inte tro det. Den kvinnliga arbetsledaren rycker resignerat på axlarna. Sannolikt kommer hon inte stanna i produktionen. Det sätts upp bilder i byggbodarna. Bilder tas ned. Och bilder sätts upp. Det är många år sedan de stora företagen förbjöd kalendrar. Ja, vi är alltså i en bransch där man måste förbjuda medarbetarna att sätta upp bilder på nakna kvinnor.
Dottern blir kallad hora
Jag var i veckan på föräldramöte. Vi talade om hur barnen är mot varandra i skolan. Många var bekymrade. Lärarna tar det på allvar. En grupp pojkar i klassen kommer ofta och högljutt till att killar är mer värda än tjejer. En pappa i klassen berättar att hennes dotter blir kallad hora. Flera vittnar om vad deras flickor kallas.
Var kan dessa killar hitta en arbetsplats och en bransch där man kan skrika könsord efter sina arbetskamrater? Var hittar tjejer och killar arbetsplatser där de slipper sådana beteenden?
Vi får underkänt
Jag är inte så imponerad av vilket byggföretag som denna vecka är störst eller vems omsättning som ökat mest. Avgörande för att ta oss in i framtiden är om vi kan få kvinnor – och män – till att vilja arbeta och stanna kvar ute på våra byggarbetsplatser. Gör dagens företagsledare tillräckligt? Verkligheten i branschen talar för sig själv. Svaret är nej. Vi får underkänt.
Jag finner mig inte i detta. Jo, jag vet. Det är en del som säger att detta inte är ett problem; genom att lyfta problemet svartmålar man branschen. Tjena. Ta en kopp kaffe med en kvinnlig arbetsledare på ett av våra byggen i landet. Kolla statistiken hur många kvinnor som väljer att pröva ute i produktionen – och hur många som stannar kvar. Nu får vi växla upp, det här håller inte. Det är inte så många år tills mina döttrar ska ut och jobba. Och jag vill inte att de ska välja bort samhällsbyggandet.
Det som gjutits har gjutits. Men varje dag görs det nya gjutningar. Värme kan utvecklas. Framtiden är upp till oss. Nu får det vara nog.
Fredrik Friblick
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.