Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Nomi Melin Lundgren: "För möss och belägringar"

Nomi Melin Lundgren skriver om stugor, cirkulär ekonomi och möss.

Publicerad: 19 november 2019, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det heter Hwilan. Huset som skulle bli min mormor och morfars sommarställe. Jag undrar varför de valde att kalla det så. För vad jag har hört var det inte mycket till vila att vara där. Åtminstone inte under de där åren i slutet av 1950-talet när morfar byggde huset – en hallandslänga i Stockholms södra skärgård.

Hwilan är inget pakethus, och inget fuskbygge heller. Det står på stadig grund. Byggt av tegel och rejäla plank. Enligt vittnesmål från min mamma tillbringade morfar varje vaken timme med att knacka murbruk från teglet han hämtat från K1:s gamla dass på Lidingövägen och dra ut gammal spik ur de stadiga 2-tumsplanken. Jobbigt, jovisst. Slitsamt, så klart. Trist, kanske det?

Med finska vinterkriget i färskt minne tyckte min morfar att det var nödvändigt att både vatten- och värmeförsörjning såväl som huset självt skulle stå pall om kriget kom. Och Hwilan står stadigt än. Det gör faktiskt också de solstolar av amerikansk adirondack-modell som morfar snickrade ihop och faktiskt satt i ibland när han passerat 72. Och i förrådet finns ett lager med konserver för minst en livstid.

Självklart att inte slösa

Mitt sommarställe Hwilan är vad vi i dag skulle kalla recyclat. Cirkulär ekonomi – där vi inte river och slänger, utan försöker hitta en annan användning för material som inte längre fyller sin funktion där de en gång verkat – har blivit nödvändigt igen. För på samma sätt som min familj kan glädjas över speciella badrumskranar och handfat och de avlutade innerdörrarna från gamla hotell Regina på Drottningagatan som lever vidare i Hwilan, borde inredning från andra hus och fastigheter kunna få ett nytt hem. Och lika självklart som det var för morfar att bygga stadigt med gedigna material ifall kriget skulle komma, lika självklart borde det vara för oss att inte slösa mer. Det har vi inte råd med. Inför hotande klimatkris måste vi ta vara på de material som blir över när en byggnad går i graven eller får ett ansiktslyft. Livscykelperspektivet måste vägas in i varje hus och varje vägbana vi bygger. Vi måste renovera varsamt.

Varje år genererar svensk byggsektor cirka 10 miljoner ton avfall. Vårt avfallsberg får inte växa mer. Det vet varenda kotte. Eller borde veta i alla fall. Byggsektorn börjar så smått se värdet i det cirkulära flödet. På Business Arena i Stockholm nyligen berättade den danske arkitekten Niklas Nolsøe, Lendager Group, om de innovativa, moderna och snygga projekt, Upcycle Studios och The Resource Row, som han varit med om att genomföra med nästan bara återbrukat material.

Löftet håller än i dag

Till och med politikerna i EU har hajat grejen. I december 2015 presenterade EU-kommissionen ett paket om cirkulär ekonomi med en handlingsplan för åtgärder som skulle genomföras fram till den 31 oktober i år. Paketet innebar även ett förslag om revidering av sex direktiv på avfallsområdet i syfte att påverka produktens hela livscykel, där byggsektorn pekas ut som en av fem särskilt prioriterade sektorer. Här hemma händer det också grejer. Initiativ som Återbruk Väst, Sveriges Byggindustriers riktlinjer för byggavfall, Centrum för cirkulärt byggande och Informationscentrum för hållbart byggande är några som har cirkularitet på agendan. Snart kommer krav från Boverket på att göra livscykelanalyser av byggnader och anläggningar. Då kan man få certifiering, och det är fint.

Vad cirkulär ekonomi kallades på 1950-talet har jag ingen aning om. Varför morfar valde att bygga med gammalt material kan jag ana – först och främst var det ju billigare, nästan gratis, vilket nog var förutsättningen för att bygga ett eget hus över huvud taget. Totalkostnaden för hela huset finns noggrannt nedplitad. 21 785,90 kronor in alles, inklusive grundläggning, öppen spis, fönster, el med mera. För det andra tyckte han om det – ingenjör som han var gav det honom tillfredsställelse att konstruera huset och det sinnrika systemet för vatten och värme helt efter eget huvud. Det var ju viktigt att det blev rätt och riktigt gjort. Gediget är ordet han nog själv skulle använda.

Vid sidan av att klara en belägring från öst skulle Hwilan inte släppa in en endaste liten mus – det hade han lovat mormor. Och det löftet håller än i dag.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.