Krönika
Förändrade yrkesroller när krisen kommer
Det går att hitta ljusglimtar i i coronamörkret, skriver Viktor Ginner, Svensk Byggtjänst, i sin Snåretkrönika.
Publicerad: 17 juni 2020, 07:12
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Petter Bengtsson, Jed Klebanow och Kajsa Simu samtalar i nya avsnittet av Svensk Byggtjänst poddcast Snåret. Foto: Kurt Berggren och Linn Blomqvist
Det har inte varit svårt att hålla sig för skratt under våren som gått. Den dagliga rapporteringen om uppdaterade dödstal, skenande arbetslöshet och oro för framtiden har funnits med som ett ständigt brus i det mesta.
För egen del lyckades jag hålla modet uppe ganska länge. Jag har bara konstaterat att det inte funnits så mycket att göra mer än att följa restriktionerna och hoppas på det bästa. Men till slut blir det påfrestande. Det finns en gräns för hur mycket dåliga nyheter man klarar av innan det sätter sig på humöret.
Därför är det förstås bra att det faktiskt går att hitta små ljusglimtar här och där.
Därför är det förstås bra att det faktiskt går att hitta små ljusglimtar här och där. Ett sådant exempel gick att ta del av på Nordic Contech Talks i förra veckan där panelen av innovationsexperter kunde enas om att byggbranschen på många håll uppvisat en oväntat snabb reaktionsförmåga.
Omständigheterna har tvingat fram nya arbetssätt och en förmåga att ställa om i en svår kris. Flera digitaliseringsexperter tror till och med att pandemin kan fungera som katalysator för den produktivitetsökning som så länge efterlysts i byggsektorn.
Om detta pratar vi i senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret som jag leder. Petter Bengtsson, vd på Zynka BIM, och Kajsa Simu, strategiutvecklare på NCC och forskare vid Luleå Tekniska Universitet, deltar i samtalet som till stor del handlar om hur var och en kan förbereda sig inför omställningen av den egna yrkesrollen.
Förändrade yrkesroller
Inte minst finns det ett digitalt eftersläp bland många entreprenörer, enligt Kajsa Simu. Hon är ofta ute på byggarbetsplatserna och möter gott om uppfinningsrika och förändringsvilliga hantverkare. Problemet är bara att det är så få idéer som blir verklighet. Trots att alla talar om behovet av standardisering och gemensamma digitala verktyg är det främst här utvecklingen fortsätter att halka efter.
Med i avsnittet är även Jed Klebanow från amerikanska Fullstack Modular. Han berättar om den digitala och industriella process som hans företag tillämpar för att bygga skyskrapor i New York – och hur detta förändrat de olika yrkesrollerna. Här är det exempelvis inte ovanligt att rörmokaren hoppar in och gör elektrikerns jobb. Och tvärtom. Med enkel träning kan yrkesarbetarna parallellt stötta och göra varandras jobb så att produktionen fortskrider utan att någon behöver bli sittande och vänta på sin tur. Här hemma har vi en bit kvar till ett sådant flexibelt förhållningssätt till yrkesrollerna. Bland annat finns en del regelmässiga hinder.
....ingen, oavsett yrkeskategori, kan helt undvika att göra digitala anpassningar.
Omställningar väntar naturligtvis på fler håll. När beställare och entreprenörer nu själva ser om sin affär kommer sannolikt många att förändra innehållet i sitt erbjudande och ingen, oavsett yrkeskategori, kan helt undvika att göra digitala anpassningar.
Klart är att de aktörer som inser de affärsmässiga vinsterna med att driva utvecklingen mot effektivare byggarbetsplatser har betydligt större chans att överleva nästa gång en kris knackar på dörren.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.