Krönika
Friggebodar, Attefallare – vad kommer vi att minnas Per Bolund för?
Kanske blir det en Bo-lund?
Publicerad: 24 april 2019, 06:22
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
SnåretNågra av våra tidigare bostadsministrar har gjort avtryck i vårt språkbruk. Birgit Friggebo (L) gav oss en lagändring som ledde till att vi kunde bygga ett minihus i trädgården utan bygglov. Och kristdemokraten Stefan Attefall ökade på antalet kvadratmeter i det lilla huset för att bidra till att fler fick någonstans att bo – Attefallaren var född. Frågan är vad vi kommer att minnas Per Bolund för.
Snårets programledare Emma Jonsteg träffade vår bostads- och finansmarknadsminister några dagar innan han kom ut som troligt språkrör i Miljöpartiet.
Stockholmaren Bolund är i grunden biolog med stadens ekosystem som sin forskarspecialitet. Han hoppas själv på att kunna bidra till en trevligare och mer hälsosam stadsmiljö där naturen i staden medverkar till att sänka bullernivåer, tar upp luftföroreningar och skapar ett bättre lokalklimat. En lund där vi bor, är det kanske det som är en Bo-lund?
Programledare Emma Jonsteg och bostadsminister Per Bolund (MP) Foto: Susanne Kronholm
Snårig väg för bostadsfrågan
Bostads- och byggfrågan har haft en snårig väg genom de svenska regeringarna genom tiderna.
Många av oss i byggsektorn önskar oss ett samhällsbyggardepartement som skulle samla alla stora och komplexa frågor i ett och samma departement.
Bolund har en vision att stärka och utöka samarbetet kring energisystem, infrastruktur och bostadsfrågorna. Han betonar den stor fördelen med att bostäderna nu har kommit in i finansdepartementet och där kan det ligga en poäng.
Det är stora pengar det handlar om när det gäller vilka skatter som påverkar vårt boende och byggande, amorteringskrav och investeringsstöd.
Investeringsstödet tillbaka
Bolunds företrädare Peter Eriksson (Mp) var den som införde investeringsstödet. Detta omdiskuterade stöd för enklare hyresrätter vann så småningom sina anhängare och det saknades av delar av branschen då det togs bort ur budgeten i vintras.
Nu återinförs stödet, till glädje för vissa. Det kan dock diskuteras hur mycket nytta stödet egentligen ger. Emma konstaterade i programmet att man räknar med endast 10-15 procent lägre hyra jämfört med annan nyproduktion, och att de med störst behov ändå inte kommer att ha råd att bo där.
Amorteringskraven har från oppositionen, finans- och samhällsbyggnadssektorn fått kraftig kritik då man menar att det hämmar byggandet och gör det svårare att ta lån.
Bolund pekade på att regeringen velat ha möjligheter för den som köper en nybyggd lägenhet att kunna få ett undantag från amorteringskraven. Men att bankerna valt att inte utnyttjat den möjligheten, vilket de kanske borde.
Emma Jonsteg ställde också frågan om det är dags att avliva myten om att hyresrätten är det enda svaret för resurssvaga hushåll och ungdomar på väg in på bostadsmarknaden. En fråga som inte har ett enkelt svar men som våra politiker behöver hantera.
Kunde han lösa upp de knutarna och faktiskt få fram fler bostäder med olika upplåtelseformer som fungerar för människor med olika ekonomier, då skulle Per Bolund verkligen bli en bostadsminister att minnas.
Lyssna på podcasten
Här kan du lyssna på Spåret, avsnitt 53, Friggebodar, Attefallare. Blir det Bo-lundare nästa gång?
Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.
Erik Kalmaru
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Snåret