lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Full fart på byggandet kan göra vargtimmen svår"

"Jag drog två tydliga slutsatser", skriver Emma Jonsteg.

Publicerad: 21 oktober 2015, 09:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SnåretSvensk Byggtjänstchefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom byggrekryteringkompetens

Äntligen högkonjunktur i samhällsbyggnadsbranschen! Tänk ändå om det hade varit precis så kul som det låter. Men hög beläggning och många kundförfrågningar som ser ut som angenäma problem ur kortsiktig affärsmässig synvinkel riskerar att bli rena mardrömmen för branschen i ett längre perspektiv. Detta när kompetensbrist och allt för hög arbetsbelastning tar ut sin rätt.

Foto: Naima Callenberg

82 procent av män och kvinnor i åldern 25-35 år i samhällsbyggnadsbranschen säger att de ofta eller ibland ligger vakna om nätterna och grubblar över jobbfrågor och sin arbetssituation. Siffrorna är hämtade från en färsk undersökning som Svensk Byggtjänst låtit genomföra. Detta och mycket annat diskuterar vi med tre unga branschförmågor i senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

Här följer topplistan över orsakerna till de tillfrågades vånda och dåliga nattsömn:

■ Oro att inte alla detaljer blir korrekt genomförda.
■ Svårt att kontrollera andras arbete inom sitt ansvarsområde.
■ Inte tid att vara grundlig i sitt arbete på grund av arbetsbelastningen.
■ Att inte hålla tidsramar.
■ Svårt att hålla koll på nya lagar och regler.

Visst låter väl det som den perfekta grogrunden för en epidemi i magsår och psykisk ohälsa? Både procentsatserna och listan ovan är skrämmande. Och det kan vi som bransch inte blunda för.

Efter att ha tittat närmare på undersökningen så drog jag två tydliga slutsatser. Den ena är det uppenbara att arbetsbelastningen är för hög. Den andra är att branschen kommer att drabbas av ännu allvarligare problem i takt med att bristen på erfaren personal i produktionsledande befattningar fortsätter att öka. Och det senare håller redan på att hända. Dels till följd av 90-talets lågkonjunktur som drog ner inflödet av folk till branschen, och dels på grund av massiva pensionsavgångar under de senaste och kommande åren.

Det här är en ond spiral som inte bara får återverkningar på trivsel i det korta perspektivet utan drabbar både branschen och samhället i stort på andra sätt.

■ Vi riskerar att dra på oss stora och väldigt kostsamma problem i form av ohälsa och sjukskrivningar.
■ Vi riskerar att minskar intresset för att utbilda sig för att arbeta i en bransch som förknippas med vantrivsel och stress.
■ Pressade tidsplaner och allt för hög arbetsbelastning gör att kreativitet, innovation, kvalitetsarbete och produktivitet blir lidande.

Allt detta bidrar till att vi riskerar att tidigare än nödvändigt slå i taket när det gäller samhällsbyggnadsbranschens kapacitet. Planer och projekt, inte minst i form av nya bostäder, som måste till under de kommande åren riskerar att skjutas på framtiden eller bli lidande i kvalitet och genomförande.

I goda precis som i sämre tider så gäller det att vi alla, anställda, arbetsgivare, fackförbund och andra intresseorganisationer tar vårt ansvar för att komma till rätta med branschens utmaningar. Vi kan aldrig tillåta oss att ha för mycket att göra för att inte hinna ta hand om våra egna. För deras egen skull men också för att de ska kunna fortsätta utföra det viktiga jobb de gör.

Lyssna på podcasten

Här kan du lyssna på Snåret, avnitt 20, "Generationen som ligger sömnlös och tänker på jobbet".

Emma Jonsteg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev