Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Full fart utan strategi

Vem är det egentligen som pressar?

Publicerad: 1 november 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Många som nu ägnar sig åt fastighetsutveckling handlar upp byggare på lägsta pris. Svårt, då det är kapacitetsbrist på marknaden. Men byggarna letar upp leverantörer, även om dessa kanske saknar kompetens. Bara underentreprenörerna har låga priser. Och vi ser allt högre kvalitetsfelkostnader, det vill säga kostnader för att åtgärda fel. Hand upp, den som är förvånad.
Byggare upplever sig pressade att handla upp icke-seriösa underentreprenörer. Men vem är det egentligen som pressar? Hur går snacket i byggföretagens ledningsgrupper? Man kan tänka sig olika strategier.

En framgångsrik strategi

En strategi används av många framgångsrika företag. Tillsammans med sina medarbetare identifierar man målmedvetet sådant som varken är nödvändigt eller värdeskapande i sina processer; sådant rensar man bort. Med hjälp av medarbetarna utvecklar man konkurrenskraft med god kvalitet. De tjänster man utför blir på så sätt allt effektivare. De leverantörer man handlar upp, de utvecklar man ett nära samarbete med. Man hjälper sina leverantörer att arbeta allt smartare och effektivare. Ikea är ett av alla företag som arbetar så, och naturligtvis söker de hela tiden lägre pris från sina leverantörer. Men de utmanar och utvecklar också sina leverantörer för att hjälpa dem att utveckla hög kvalitet och rimlig lönsamhet. Det är en del av denna strategi.

En mindre framgångsrik strategi

En annan strategi är att planlöst och kortsiktigt handla nya leverantörer i varje byggprojekt till lägsta pris. De omfattande kvalitetsfel som uppstår försöker huvudentreprenören med avtal och jurister hålla ifrån sig och föra tillbaka till de underleverantörer, som man menar bär ansvaret. Man har allt färre egna medarbetare i projekten, och projektorganisationen består mest av administratörer och ÄTA-hanterare. Strategin innebär inte att driva utvecklingen; sådant får skötas av de prispressade underentreprenörerna – som inte har kraft att utveckla någonting alls.
Det vore hårt att säga att den senare strategin är världens sämsta. Men det kan vara en av de sämre strategier man kan tänka sig. För det är väl en genomtänkt strategi? Det är väl inte så att byggföretag av girighet och kortsiktighet bara agerar? Är denna strategi snarare … en avsaknad av strategi?

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.