Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Ge elever och lärare en aktieportfölj

Snacka om injektion mot enkla populistiska lösningar.

Publicerad: 15 november 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Med skamkänsla måste jag medge hur jag log i mjugg när NCC-kursen rasade tidigare i höstas. Inte för att jag har något emot bolaget utan för att konkurrenten Skanska fanns i min lilla aktieportfölj. Det byggbolagets verksamhet i USA lockade mer, ett balanserande komplement till utvecklingen i Norden. Så resonerade jag. Ganska smart.
Föreställ er hur snopen jag blev när Skanska bara en kort tid efter NCC också föll som en sten, på grund av felbedömningar av den amerikanska verksamheten.
Inget får mig att fokusera på världens utveckling så mycket som den egna aktieportföljen. Journalistiken, mitt dagliga bröd, handlar för det mesta om utsnitt av omvärlden och lämning av nästa text.  
Placeringsbesluten, däremot, landar till sist alltid i någon slags bedömning av hela världen; efterfrågan, räntan, tekniken, polariseringen, diktaturen i Kina och klimatförändringen! Puh! Vad spelar det för roll om jag valt NCC eller Skanska om Kina plötsligt går i baklås, till exempel?

Statligt aktiespar till varje unge

Och det är därför en tanke slår mig när jag pysslar med aktieportföljen denna oroliga börshöst. Staten borde kanske anslå 5 000 till varje unge som fyller 13 år att placera i aktier (en spottstyver jämfört med barnbidraget) och 10 000 till varje samhällskunskapslärare att göra likaledes. Förutsatt att eleverna och läraren sedan tillsammans ägnar lektionerna åt att diskutera samhällets utveckling utifrån placeringsbeslut.
Säkert låter det ekonomistiskt och kyligt men tro mig, en fullödig diskussion om aktier landar till sist även i hur vanliga människor i världen mår och känner sig. För den långsiktiga ekonomiska utvecklingen spelar det ju avgörande roll.
Tänk hösten i sjuan. Först några lektioner om vad aktier är, ägande i företag. Och vad är då företag? Jo, folk som har samlats och satsat pengar, egna och/eller lånade, för att utveckla någonting tillsammans, varor eller tjänster som någon vill köpa. Vinst, vad är det? Ett överskott som oftast bara uppstår för den som är duktig eller lyckosam, motsvarar ränta på pengarna för den som tagit risk.
Sedan – vilka företag kommer att ge bäst avkastning, på sikt? Ett av villkoren ska vara att portföljen inte får säljas förrän efter tre år, eller kanske efter sex, när barnen fyller 19.
Då skulle diskussion naturligt följa om utbud och efterfrågan, konkurrens, förutsättningarna för den politiska makten, effekten av ränta på ränta och så vidare.

Injektion mot enkla lösningar

Snacka om injektion mot enkla populistiska lösningar på samhällsproblem, insikter om hur man bäst kommer åt koldioxidutsläpp, betydelsen av hållbarhet, arbetskraft, demokrati och så vidare.
NCC eller Skanska? Vems anställda är bäst på att bedöma projekt och hålla i kostnaderna? På vilka marknader kommer politiker att satsa mest på infrastruktur och urbanisering? Vem är bäst ägare? Familjen Johnson eller Lundberg? Och hur kommer att gå med populismen, politiken, konjunkturen och klimatet i Norden och i USA?
Barn har fantastisk kapacitet och oanfrätt omdöme. Varför inte ge dem chansen att sätta sig in hur det ligger till. I bästa fall lär de sig att spara till sin handlingsfrihet och pension på kuppen.

Torun Nilsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.