Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Ge småföretagare andrum!"

Pernilla Ström tycker småföretagarna får motstridiga signaler från regeringen.

Publicerad: 21 april 2016, 07:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”P3!”, morrade min tränare i öronsnäckan. ”Nu är det för mycket skvalradio igen!” Vad hon avsåg var att jag gav alltför många motstridiga signaler åt den stackars dressyrhäst som förgäves sökte uttolka vad jag som ryttare menade.

”Hur ska hästen förstå att gå fram för skänkeln när du tjyvbromsar med handen?” Numera är det mest P1 i ridningen. Men på andra områden skvalar det för fullt.

Motstridiga signaler

Det sänds nämligen åtskilliga motstridiga signaler till oss småföretagare just nu.  Politiker säger sig måna om ungas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt höjs arbetsgivaravgifterna och trösklarna för dem ytterligare. Regeringen vill locka enskilda näringsidkare att göra sin första anställning genom en temporär sänkning av arbetsgivaravgiften. Men smackar i samma stund till med utökat sjuklöneansvar.

Därtill har företagen fått nya krav på sig från Arbetsmiljöverket att förebygga ohälsa – som om det alltid enbart är arbetsgivarens fel när livspusslet kraschar och utmattningsdepressionen slår till; som om det alltid och enbart är de 40 timmar man är på jobbet som orsakar ohälsa och aldrig någon av de 128 övriga timmar i veckan då man gör något annat.

Si och så med viljan

I stort sett hela sysselsättningstillväxten sedan 1990 har skett i små och medelstora företag. Våra möjligheter att få ner arbetslösheten och bereda plats på arbetsmarknaden är beroende av små och medelstora företags vilja att växa och anställa. Problemet är dock att det redan är si och så med den viljan. Ju mindre företag, desto lägre benägenhet även om förutsättningarna skulle kunna finnas. En stor förklaring till tvekan uppges vara regler och föreskrifter, bland dem inte minst ansvaret för sjukförsäkringen.

I opposition påstod sig därför socialdemokraterna vilja lätta bördan för småföretagare genom att slopa den andra sjuklöneveckan. I regeringsställning inför emellertid socialdemokraterna nu tvärtom ett utökat betalningsansvar. Från och med den 91 sjukdagen ska arbetsgivaren stå för 25 procent av sjuklönen. Och eftersom regeringen dessutom – samtidigt som den oroar sig för kraftigt stigande sjuktal – slopar den bortre parentesen i sjukförsäkringen (förklara logiken i den transaktionen, den som kan), kan det i praktiken innebära ett evigt betalningsansvar för den småföretagare som har otur.

Så varför alls ta risken att anställa och bry sig om att växa?

Inte särskilt lockande

Enligt förslaget ska det visserligen finnas stötdämpare i form av fribelopp. Dessutom sänks arbetsgivaravgiften i vad som på dimridå-svenska kallas ”hälsoväxling”.  Fast när det innebär att man som arbetsgivare påtar sig en hög risk mot en rabatt på arbetsgivaravgiften om 0,16 procentenheter (från ursprungliga 31,42 procent) - ja då känns den där växlingen vare sig särskilt lockande eller hälsosam.

Det verkar som om jag skulle behöva kalla in min dressyrtränare att morra så det hörs ända upp till Rosenbad: ”Hallå, regeringen, nu är det för mycket P3, för mycket skvalradio i politiken för oss småföretagare!”

Skärpning, vi behöver ett andrum!

Pernilla Ström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News