Få hela storyn
Starta din prenumeration
Krönika
BIM Alliance påminner om vikten av branschgemensamma riktlinjer för BIM.
Publicerad: 18 november 2016, 09:35
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Användningen av BIM i samhällsbyggnadsprocesserna ökar stadigt, allt fler ser nyttan och lönsamheten i sina projekt. Men användning av nya verktyg kräver förändringar. Hittills provar många aktörer sig fram och förfinar rutinerna från projekt till projekt.
Detta gör att det har växt fram en salig blandning av krav och rekommendationer gällande BIM. Olika parter har försökt skriva vad de vill ha, hur de vill jobba och på vilket sätt de vill ha informationen levererad. Vissa av dessa försök bygger på branschstandarder och branschrekommendationer och vissa på egna definitioner. Inga av dessa försök är per definition felaktiga. Men ska man få genomslag och effektiviseringar på bredden krävs ett mer standardiserat arbetssätt.
Ingen heltäckande lösning
Det finns ingen heltäckande lösning, men ett antal aktuella initiativ underlättar informationsutbyte väsentligt. Under oktober påbörjades arbetet med Nationella Riktlinjer BIM. Under samma månad publicerades första versionen av klassifikationssystemet Coclass. Nationella Riktlinjer BIM kommer att innehålla gemensamma begrepp, processer och metoder för att specificera informationsleveranser från det absolut tidigaste skedet i idé- och planprocessen till drift- och förvaltningsskedet.
I dag talar vi mest om exempelvis en systemhandling eller bygghandling, men med BIM ändras informationsleveranserna vad gäller innehåll och form. Hur beskriver man det på ett enhetligt sätt för människor och för datorer? Det är mycket som ändras med BIM, och datorer kommer att ta över en hel del av det vi gör i dag. När tråkiga rutinuppgifter görs på ett säkert sätt av datorerna ges mer utrymme för det kreativa arbetet.
Förändring tar tid
Tittar vi på arbetssätt i dag kan man konstatera att förändring tar tid. Många av BIM:s möjligheter förblir outnyttjade på grund av traditionella arbetssätt och informationsleveranser. Som exempel skickas ofta pappersritningar ut för granskning, trots att det finns BIM-modeller av hög kvalitet. Samma sak sker med leveranser till drift- och underhåll i form av ickesökbara PDF-ritningar och PDF-dokument.
Branschgemensamma anvisningar underlättar BIM:s frammarsch avsevärt, men kommer att upplevas som teoretiska och olämpliga utan förändring i vårt sätt att arbeta. Utmaningen är med andra ord inte att få en modell att se ut som en bra ritning som vi kan skicka ut, utan att göra oss av med vår vana att använda ritningen.
Roger Jongeling, Mårten Lindström och Olle Samuelsson
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.