Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Här är de mest lästa artiklarna under 2016

Publicerad: 2 januari 2017, 06:18

Jimmy Bengtsson, vd Veidekke Sverige, Mall of Scandinavia och Husqvarnas motorkap finns med på topplistan för 2016.

Foto: Mattias de Frumerie/Lars Clason/Husqvarna

För gemene man är det kanske inte uppenbart vad köpcentrum, sprängningar och klantskallar har gemensamt. Men vi på Byggindustrin vet – de återfinns alla bland de mest populära artiklarna på Byggindustrin.se under 2016.


Allra mest läst på Byggindustrin.se 2016 var nyheten om den allvarliga olyckan som inträffade på en av Veidekkes byggarbetsplatser i Lund i maj. En man i 40-årsåldern använde en maskin av typen Husqvarna K760 för att kapa kantsten när den av okänd anledning for upp och skar honom i halsen. Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador men överlevde. Efter olyckan beslutade Veidekke att varna för arbete med maskiner av samma typ som den som var inblandad i olyckan. En tid senare gick Byggnads ut och krävde att användningen av maskinerna skulle stoppas. Då hade det inträffat fyra allvarliga olyckor med motorkapar på fem månader.

Läs mer: Allvarlig olycka hos Veidekke.

Plats två på listan går till en film om klantskallar i branschen. Den lär ha nått topplaceringen tack vare sitt stora underhållningsvärde. Klicka in på länken och få dig ett välgörande skratt.

Webb-tv: Hur tänkte dom här – byggbranschens största klantskallar.

I juni kunde Byggindustrin avslöja att Veidekke beslutat att endast tillåta underentreprenörer i två led. Veidekke är fortfarande det enda byggföretaget i Sverige som infört den typen av begränsning. Att införa begränsningar i underentreprenörsleden är inte helt okontroversiellt och nyheten blev en av de mest lästa 2016.

Läs mer: Veidekke gör unik UE-åtgärd.

Den 20 april sände SVT ett avsnitt av Uppdrag granskning om missförhållanden vid bygget av Mall of Scandinavia i Solna. I programmet berättar byggnadsarbetare bland annat om allvarliga säkerhetsbrister och brott mot avtalsenliga löner. Peab, som var huvudentreprenör för projektet, medverkade inte i Uppdrag granskning. När Urban Alm, förhandlingschef på Peab, bemötte kritiken i en artikel på Byggindustrin.se seglade den snabbt upp bland årets mest lästa.

Läs mer: Peab svarar på kritiken från Uppdrag granskning.

På femte plats bland årets mest lästa artiklar på Byggindustrin.se ligger en film om den första tunnelsprängningen vid bygget av Förbifart Stockholm. Den 21 januari 2016 markerade en sprängning i Skärholmen i Stockholm startskottet på en 18 kilometer lång tunneldrivning.

Webb-tv: Första salvan sprängs på förbifart Stockholm.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.