måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Har geten några ambitioner?"

Företag inom samhällsbyggandet gör för lite åt produktiviteten, skriver Fredrik Friblick.

Publicerad: 23 januari 2015, 13:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

samhällsbyggandeproduktivitet

Strax infaller det kinesiska nyårs­firandet. Vi lämnar hästens år och går nu in i getens år. Samhällsbyggandet präglas år ut och år in av projektverksamhet. I varje organisation finns en charmig och ibland lite uppgiven maktkamp mellan två läger.

Dels har vi en företagsledning, som av organisationen uppfattas som mer eller mindre verklighetsförankrad. Till ledningen hör centrala resurser, staber och en rad experter som belastar företagets kostnadssida.

Dels har vi projektorganisationerna där kärnverksamheten pågår. Här uppfattar med­arbetarna sig som det egentliga företaget; man är den närande delen som står ut med ledning och staber, som projekten ser som den tärande delen av företaget. Sällan eller aldrig finns ambitioner för produktivitetsökning ute i projekten.

Här riskerar projektet att ses som helt uniiikt, reflexmässigt ogillas alla mätetal och jämförelser; efterkalkyl ses som ett skällsord. Allt som går bra förklaras i projekten av den egna förträffligheten, medan allt som går dåligt beror på vädret, företagsledningen eller de besvärliga kunderna.

Två delar av organisationen. Två olika världar. Vilka ambitioner finns för getens år? Sanningen är tyvärr ofta den att företagen i samhällsbyggandet inte har några – eller mycket vaga – ambitioner vad gäller produktivitetsutvecklingen. Ute i projekten har man inga ambitioner för att man inte förstår behovet av att ha en produktivitetsutveckling. I företagsledningarna för att man inte vågar utmana de sturiga enheter som drar in intäkterna, eller för att nästan alla i ledningen själva har sina rötter i produktionen.

Det saknas alltså offensiva målsättningar för att utveckla produktiviteten i bolagen. Alltså föga överraskande ingen produktivitetsutveckling att tala om i branschen. Vissa företag gör naturligtvis halvhjärtade utspel om produktivitetsökning, men det är inget som påverkar det dagliga arbetet. Det finns inga tydliga mål att följa upp mot. Mätetal saknas. Klara strategier lyser med sin frånvaro. Det saknas ambitioner.

Så kanske blir det sköldpaddans år i samhällsbyggandet; det går framåt, men det går långsamt. Men måtte vi nu inte inträda i ännu ett av kräftans år, då produktivitetsutvecklingen går baklänges.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev