Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Högre bostadsskatt ökar på lånen"

Nils-Eric Sandberg om beskattning av egenägda bostäder.

Publicerad: 19 oktober 2015, 08:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingfastighetsskatt

Blir livet bättre om det blir dyrare att bo? Det verkar så, att döma av debatten.

Bolånen ökar. Men detta är en logisk reflex av två faktorer. Först lågt byggande – om priserna och lånen ökar ger detta viktig information till alla i marknaden om att det finns efterfrågan på mer byggande och mer finansiering. Sedan: Hög skatt på arbete ger lågt sparande. Den amerikanske ekonomen George Katona visade att sparande kommer bara från vad han kallade diskretionär inkomst – det vill säga den del av inkomsten som återstår när alla fasta utgifter är betalda.

Hög marginalskatt – som Sverige är främst i världen på – pressar ned den diskretionära inkomsten, och sparandet. Marginalskatten är alltså främst en skatt på förmågan till sparande. Och den extremt höga marginalskatten i Sverige är en huvudförklaring till det låga sparandet, och därmed hushållens extrema beroende av att låna till bostadsköpet.

Nu återkommer krav

Nu återkommer i debatten krav på att fastighetsskatten ska ”återinföras”. Det drivs bland annat av Expressen, både i ledare och av kolumnisten Gunnar Wetterberg. Tanken är att staten ska beskatta hus mer än arbete.

De här skribenterna läser inte på – något som inte är ovanligt i bostadsdebatten. Skatten på egenägda bostäder, det vill säga småhus, betalas inte av ”huset”. Ett småhus genererar ingen avkastning – annat om det är uthyrt, vilket är ovanligt. Utan fastighetsskatten betalar småhusägaren ur sin inkomst. Så fastighetsskatten är en skatt på arbete. Den uppgår nu till cirka 14–15 miljarder kronor.

En seriös diskussion om fastighetsskatten – om vi nu kan anta en sådan – måste börja med en beräkning av den totala beskattningen på egenägda bostäder. Här en liten påminnelse:

■ Byggmoms.
■ Stämpelskatt på lagfart.
■ Skatt på inteckning.
■ Fastighetsskatt.
■ Energiskatt.
■ Moms på energi, VA, sop.
■ Reavinstskatt.

En kraftig höjning

Skatten på bostaden ökade dramatiskt via skatteomläggningen 1991. Därefter höjdes systematiskt energiskatten. I en utredning jag gjorde för Sveriges Byggindustrier fann jag att energiskatten på bostäderna uppgick till 96 procent av den gamla fastighetsskatten. Av total energiskatt på bostäder tas 82,7 procent ut på småhusen.

Skattehöjningarna på bostäder är i praktiken en kraftig höjning av skatten på arbetsinkomsten. Det stämmer med grundtanken i svensk beskattning: Det yttersta syftet med all mänsklig verksamhet är att den ska utgöra grund för beskattning.

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.