Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Högre vinster i samhällsbyggande"

Fredrik Friblick tror på intressanta vinstdiskussioner ute i byggbodarna i höst.

Publicerad: 12 september 2016, 08:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

skattvinstmarginaler

Bland de politiska partierna i Sverige är frågan om vinster i välfärden delad. En majoritet av svenska folket anser att vinstutdelning inte ska tillåtas i skattefinansierad verksamhet, som vård, skola och omsorg.

Debatten är hetsig. Begränsningar av vinstuttag påverkar företag, investerare och börsen. I höst presenteras en utredning med förslag på hur offentlig finansiering av privata välfärdstjänster bör regleras. Det kommer att bli mycket diskussioner.

Borde diskuteras

Något som nog inte kommer att diskuteras lika mycket – men som borde diskuteras mer – är vinsterna i samhällsbyggandet. Vinsterna är dels alltför ojämna och dels är vinsterna generellt sett alltför låga. Färre än två procent av byggföretagen i Sverige visar svarta siffror tre år i rad. Det är illa.

De finns välskötta bolag som strävar mot jämn och rimlig lönsamhet. Men alltför många byggbolag kastas tvärt upp och ner i konjunkturernas berg- och dalbana; utveckling av företagens arbetssätt hamnar ofta på efterkälken. Produktiviteten i branschen blir följdriktigt lägre än andra branscher, där lönsamheten är högre och jämnare.

Byggare fortsätter att räkna fel i sina projekt, missar i planeringen och underskattar logistiken. Man tvistar om betalningar, man tvistar om tidplanerna, man tvistar om kvalitet. Och man tvistar om tvistandet. Medan vinsterna förblir låga och ojämna.

Skattefinansierade projekt

Stora vinstgivande företag i näringslivet ser det som en del av sitt samhällsansvar och en social hållbarhet att de betalar företagsskatt i de länder de verkar, samtidigt som de genererar goda vinster. Så resonerar H&M, men detta samhällsbyggande förhållningssätt verkar ännu inte fått genomslag i den delen av näringslivet som gärna kallar sig just samhällsbyggare. Kan svenska byggföretag undvika bolagsskatt – även om det innebär lite trixande – så gör man det utan skrupler.

Det kanske kan framstå lite magstarkt för den känslige, då de stora byggarna samtidigt i allt högre grad lever på och utvecklas med skattefinansierade projekt, såsom att bygga infrastruktur, skolor och sjukhus.

Själv tror jag på mer vinster i samhällsbyggandet! Och jag tror på mer samhällsbyggande i byggandet! Och jag tror på intressanta vinstdiskussioner ute i byggbodarna i höst.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

skattvinstmarginaler

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.