Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"I Skatteverkets Kafkavärld"

Pernilla Ström tycker logiken brister hos Skatteverkets handläggare.

Publicerad: 27 november 2015, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketSMEsmåföretag

Min vän Johan dök upp just som jag satt och svor över ännu en inlaga till Skatteverket. Jag hade råkat ut för en handläggare som uppenbarligen inte behärskade plus och minus, och som utan föregående förklaring raderat en tredjedel av min ingående moms. Eftersom hen också fläskat på med ett saftigt skattetillägg avkrävdes jag i runda slängar 80 000 kronor, vilka jag anmodades inbetala inom kort.

Sedan jag överklagat handläggarens hantering fick jag av en slump – not! – även min senaste momsdeklaration granskad.  Under tiden granskningen pågick, meddelade Skatteverket, skulle den utbetalning jag väntade på – också den runt 80 000, tills vidare inte utgå.

Förehavanden med skattmasen

Johan som är konsult med eget bolag berättade då om sina egna förehavanden med skattmasen. Han hade för ett större jobb anlitat en underkonsult, som fakturerat utifrån enskild firma. Sedan Johan hade betalat underkonsulten, hade hans redovisningsbyrå kollat upp medhjälparen. Det visade sig då att denne inte hade registrerat sin firma. Underkonsultens förklaring var att han blivit rådd att i stället registrera ett aktiebolag, men att detta hade tagit lite längre tid. Johan fick då en kreditfaktura och en ny faktura, denna gång ställd från aktiebolaget (denna gång korrekt registrerat).

Eftersom det hade varit kvartalsskifte, ringde min vän Skatteverket och skickade in en rättelse av sin momsdeklaration, så att skatten skulle redovisas under korrekt period.  Det skulle han inte ha gjort.  Handläggaren förklarade nämligen att det här kunde bli tal om arbetsgivaransvar och därmed krav på inbetalning av sociala avgifter och inkomstskatt för underkonsulten.

I samma veva frös Skatteverket den utbetalning – ett större belopp – som skulle ha gått till Johans skattekonto. Strax därpå försvann handläggaren på generös semester. När han var tillbaka, var beskedet att utredning pågick.

Påpekade bristande logik

Johan påpekade då den bristande logiken i att Skatteverket uppenbarligen var i färd att beskatta samma jobb två gånger. Dels hade han ju betalat moms på underleverantörens faktura – moms som underleverantören nu själv för övrigt redovisat i sin skattedeklaration. Dels utreddes han som eventuell arbetsgivare för samma underkonsult. Det båtade föga. När han senast hörde med Skatteverket skulle ärendet granskas av en processförare. Och några pengar har han inte sett till.

Som företagare förväntas man svara på frågor med vändande post. Som handläggare på Skatteverket har man däremot all tid i världen.

Det är möjligt att Skatteverket möter småföretagare med så mycket överlikviditet att de har råd att låta hundratusentals kronor skvalpa omkring på konton hos Skatteverket månad efter månad. Jag möter dem inte.

För min del slutade det väl. Jag fick ett samtal från en handläggare som tydligen var lite bättre på addition än kollegan. Momsen kom tillbaka och skattetillägget försvann.

Min vän Johan väntar dock än.

Pernilla Ström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatteverketSMEsmåföretag

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev