Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Investera utan att spara?

Är det för sent att införa bosparande?

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den som spar han har. Den ramsan lärde vi väl oss alla i skolan. Är den fortfarande relevant?
Vi har nu en total paradox inom bostadssektorn – obs att jag inte använder begreppet bostadsmarknad, eftersom vi inte har en fungerande marknad.  Mer än 90 procent av kommunerna rapporterar om bostadsbrist. Vi har en enorm inflyttning av människor som vill ha bostad, utan att kunna betala för den. Och då minskar försäljningen av bostäder, byggföretagen får problem.
Grundproblemet är enligt min mening brist på sparande.

Finland drabbades hårdare i krisen

Ta krisen i början av 1990-talet. Jag har gjort en intressant jämförande analys av effekterna i Finland och Sverige. Finland drabbades hårdare än Sverige, i termer av BNP-fall och arbetslöshet. Men bostadsbyggandet hölls uppe i Finland, medan det störtföll i Sverige. Förklaringen? Jo, Finland hade en stor andel ägarlägenheter. Det förutsätter sparande. Och detta sparande höll uppe efterfrågan och byggande i Finland. Sverige hade inga ägarlägenheter, inget sparande. Och här föll bostadsbyggandet 1991–1994 med 82 procent, mätt i antalet bostäder.
Investeringar är grunden för tillväxt och välstånd. Och investeringar förutsätter sparande.
Men sparande fanns inte med i den ”sociala bostadspolitik” som linjerades upp efter 1950. Allmännyttan skulle få låna till 100 procent av byggkostnaderna, de godkända bostadsrätterna få låna till 99 procent, statsbelånade småhus till 95 procent, privata hyreshus till 92 procent.

Vansinnig belåningsgrad

Ett enormt investeringsprogram byggde alltså på total belåning, nästan helt utan egenkapital. Belåningsgraden var ekonomiskt vansinnig. Antag att bostadsrättspriserna föll med en procent – då hade det totala egenkapitalet i HSB och Riksbyggen försvunnit. Vad hade bankerna sagt till den som ville låna några hundratusen till köp av en bostadsrätt?
Miljonprogrammet hade slutat i en total samhällsekonomisk katastrof – om det inte räddats av inflationen, som skrev av skulderna och skapade ett ”egen kapital”.
Och nu? Vi har en generation som vill ha bostad men inte har sparat. En av flera metoder att på lång sikt få upp bostadsbyggandet är att införa ett skattesubventionerat bostadssparande. Vi har så extremt höga skatter även på låga inkomster att ett skatteavdrag med tiden kan ge stora effekter.
Ett sådant bostadssparande borde vi ha infört 1970, när marginalskatterna höjdes så kraftigt att de eliminerade allt privat sparande. Är det nu för sent?

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.