onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Kajsa Hessel: Bättre att vara glad i onödan

Publicerad: 22 mars 2023, 10:36

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst.

Foto: julianawg

Poeten Kristina Lugn skrev en gång så här: ”De flesta jag känner oroar sig i onödan. Sådan är inte jag. Jag gläder mig i onödan. Jag tycker det är roligare.”

Ämnen i artikeln:

Kajsa HesselSvensk Byggtjänstbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationklimatförändringar

De orden brukar jag plocka fram varje gång en oro smyger sig på. Och den senaste tiden har det hänt ovanligt ofta. Jag som normalt är positivt lagd insåg häromkvällen att jag skrollade på en sajt för krisberedskap. Skulle jag skaffa en vattenflaska som renar vattnet? Eller en nödradio med vev? Det är så långt ifrån min personlighet man kan komma. Men om till och med JAG börjar tänka så, hur är det då för alla människor som brukar ha lätt för att oroa sig? Det måste vara helt oöverstigligt att komma ur sängen på morgonen.

Läs mer: Kraftigt ökad arbetslöshet bland arkitekter – och värre blir det

Just nu finns ju så otroligt mycket att oroa sig för. Dels i omvärlden, med stormaktskamper och Europakrig, inflation, energikris, ökande fattigdom och de allt överskuggande klimatförändringarna. Dels i vår bransch, som påverkas av allt.

Vår samhällsbyggnadssektor håller på att lämna en ljus period bakom sig. I stället väntar en verklighet där ord som varsel, uppsägningar och byggstopp hör till vardagen. En ovisshet där även stora bolag hamnar i svåra dilemman: ska de börja skära ned, för att kunna betala löner, samtidigt som alla vet att det vore dåligt på lång sikt?

Oro kan vara en bra drivkraft, som får oss att upptäcka faror i tid. Men överdriven oro har ingen människa mått bra av. Och det är ju högst osannolikt att ALLT som vi kan oroa oss för kommer att slå in. Då är det kanske lika bra att inte oroa sig för något alls?

Läs mer: Branschröster om marknaden i Östergötland: "Vi kan inte invänta bättre tider"

Förutom Lugns ord har jag alltid haft två metoder för att lugna mig själv. Det ena är att skaffa kunskap. Att ha koll på läget och veta förutsättningarna, det gör det enklare att hålla de värsta skräckscenarierna borta. Kanske är det därför jag har valt att jobba på Svensk Byggtjänst, vars hela syfte är att ge samhällsbyggnadssektorn stöd och trygghet i form av kunskap?

Det andra tricket är att skapa sin glädje. Oro har ju nära till depp, och glädje är ett vaccin mot det. Klicka fram spellistan med de där låtarna du älskar! Eller hylla våren med en tårta! Peppa inför helgens roliga match! Var orimligt glad över att det blir tacos i kväll! Och se till att fira varje seger på jobbet, om det så handlar om ett vunnet affärsavtal, en lysande rekrytering eller en uppgraderad kaffeautomat.

Själv ska jag nu fira detta: att jag just har fått citera min favoritpoet Kristina Lugn i branschens ledande nyhetstidning. Äntligen!

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev