måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Kajsa Hessel: En utomjordisk organisationskonsult sökes

När världen känns hopplös brukar jag fantisera om en omorganisation. Att en utomjording ska landa, presentera sig som en intergalaktisk organisationskonsult, nollställa våra hierarkier och låta oss utse nya världsledare.

Publicerad: 25 juni 2023, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst

Foto: Svensk Byggtjänst


Ämnen i artikeln:

Svensk ByggtjänstKajsa HesselBuilding Sustainabilityhållbart byggande

Vilka topphjärnor skulle vi välja då? Bland alla människor på hela jorden? Vilka vore de mest intelligenta, rationella och kärleksfulla vi kunde hitta?

Jag tror inte att det skulle bli Putin, Trump eller Xi Jinping.

Kanske skulle i stället Rebecka Carlsson kvala in?

Hon är en hållbarhetsentreprenör som bland annat har studerat exponentiella teknologier vid Singularity University på Nasa. När jag nyss hörde henne föreläsa om hur våra klimatförändringar faktiskt kan stoppas, om alla bara bestämmer sig och tar hjälp av ny teknik… då pendlade jag mellan depp (för att världen ser ut som den gör) och pepp (för att det finns så många människor som jobbar så hårt för nya lösningar).

Läs mer: Byggarnas bästa tips: Så navigerar du i den digitala djungeln

Som ett exempel berättade hon om den extremt snabba utvecklingen av solceller. Tekniska system som var otänkbara för ett par år sedan är fullt möjliga nu, tack vare små team av ingenjörer och entreprenörer. Hon visade en bil som drivs av solenergi och fick genast en Tesla att framstå som ålderdomlig (att den måste stå stilla vid en stolpe för att laddas, hur 2022 känns inte det?). Och detta är bara ett av många områden där det finns pengar att tjäna på att våga ställa om.

Det finns alltså gott hopp för världen! Trots allt. Den känslan tar jag med mig in i semestern, där jag ska ligga i hängmattan och blicka upp mot himlen (på spaning efter en organisationskonsult).

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev