torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Kajsa Hessel: Härskartekniker att ha nytta av

På ett årsmöte häromveckan var ordföranden tydlig. Han slog fast att vårt möte hade en enkel spelregel: att alla skulle använda härskartekniker – fast precis tvärtom.

Publicerad: 25 maj 2023, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst.

Foto: julianawg


Ämnen i artikeln:

Kajsa HesselSvensk Byggtjänstarbetsmiljö

De berömda härskarteknikerna, som psykologen Berit Ås presenterade på 1970-talet, är ju effektiva för att få människor att vackla och prestera sämre. Då borde väl motsatserna vara lika effektiva åt andra hållet? En grupp doktorander vid Stockholms universitet har redan myntat begreppet ”bekräftartekniker”, och jag kände i mötet att det var en genial grund för en möteskultur.

Osynliggör – fast tvärtom. Hjälp varandra att våga ta plats! Bry er om varandra. Låt alla komma till tals och få tala till punkt.

Läs mer: Ekonomen om byggraset: "Hösten ser besvärlig ut"

Förlöjliga – fast tvärtom. Visa respekt för varandra och ge utrymme att ställa frågor. Det finns ju inga dumma frågor, förutom de som aldrig ställs.

Undanhåll information – fast tvärtom. Dela med dig och var transparent. Förutsätt inte att alla redan har förstått eller fått all information.

Dubbelbestraffa – fast tvärtom. Utgå från att alla alltid gör så gott de kan. Hjälps åt med att hitta konstruktiva lösningar.

Påför skuld och skam – fast tvärtom. Bekräfta, backa upp och stötta varandra. Uppmärksamma alltid det positiva som en person bidrar med!

Läs mer: Mer aktier till Skanskas chefer om klimatmålet nås

I våra mötesspäckade tider känns den här frågan viktig. När Berit Ås började skriva om härskartekniker på 1970-talet, då var ju digitala möten science fiction. Vilka digitala beteenden behöver vi hålla koll på i vår (relativt) nya skärmkultur? Är vi lika bra på att upptäcka förminskande handlingar i ett Teamsmöte som i ett konferensrum? Och att lite oskyldigt kolla mejlen eller skicka ett sms medan någon annan på skärmen pratar – kan det uppfattas som ett osynliggörande?

Vilken sorts kultur vi jobbar i avgör ju hur bra saker vi kan göra tillsammans. I alla möten – fysiska eller digitala, småskaliga eller stora – tror jag därför på de omvända härskarteknikerna. Att visa omtanke, respekt, transparens, tillit och stöttning. Det är inte alltid lätt att lyckas med, men det är alltid värt att sträva mot.

Kajsa Hessel, Vd, Svensk Byggtjänst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev