Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Komiskt att se hur flummig stadsutvecklingen blivit"

Vilka släpper fram flummet i våra stadsutvecklingsprojekt, undrar Staffan Carenholm.

Publicerad: 28 oktober 2014, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadstadsutvecklingStockholm

Sedan kommunreformen 1971 saknar begreppet stad rättsstatus i Sverige. I kommunrättslig mening har alltså inte Sverige några städer. Ändå har vi sådana, närmare bestämt 14 av Sveriges kommuner som har valt att addera epitetet stad till sitt namn. Huvudstaden ingår förstås i denna skara. Fattas bara. Stockholm stad är ju faktiskt Capital of Scandinavia, visserligen med en något oklar rättsstatus, men ändå.

I sin egenskap av stad sätter Stockholms stad alltfler städer till världen. Vi har nu inte bara Hammarby Sjöstad utan nu också Norra Djurgårdsstaden, även om den nu har anglifierats till Stockholm Royal Seaport. Staden är också gravid med både Hagastaden och Söderstaden. Fler grossesser är att vänta, Stockholms stad har nämligen fått smak för att föda fram nya småstäder.

I avsaknad av rättsstatus kan man förstås kleta på beteckningen stad på alla möjliga stadsutvecklingsprojekt i ivern att beskriva varje projekt som täta, attraktiva kvartersstäder. Men då kanske man också behöver definiera om begreppet stad. En stad är ju, historiskt åtminstone, en stor tätort, en centralort för någon slags administrativ region. Och kännetecknande för en stad är ju normalt att den fungerar tämligen självständigt i förhållande till sitt omland.

Den självständigheten ska nu inte de nyfödda babystäderna ha, de ska inte frigöra sig utan snarare växa ihop med modern, Stockholms stad.

Det finns många goda och kloka visioner för de babystäder som redan fötts och även för dem som är kvar i magen. Samtidigt finns det utrymme för rätt omfattande visionsflum. Vad är en ”vital och mångfunktionell stadsdel” om man inte anstränger sig att beskriva det närmare? Och vad betyder konkret en ”trygg och öppen stadsdel” (Hammarby Sjöstad). Ännu skojigare är en ”nytänkande stadsdel för hela livet” (Söderstaden). Eller varför inte följande praktplattityd: ”En plats där man möter överraskningar och omväxling och där människors engagemang tas till vara” (Årstafältet). Och i Stockholm Royal Seaport ska fokus ligga på klimatanpassning, kretslopp och livsstilsfrågor (min kursivering). Livsstilsfrågor?

Vilka åstadkommer dessa flumbeskrivningar för våra stadsutvecklingsprojekt, förlåt babystäder? Och vilka släpper fram flummet?

Det blir allt roligare att följa allt detta dag för dag. Nu vill en käck mäklare döpa om området kring Sveavägen till Midtown. Okej, säger jag, men då får nog Söderstaden ge vika för Meatpacking District.

Själv bor jag i Mälibu (Mälarhöjden).

Staffan Carenholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev