Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Låt oss få rum att sova på jobbet"

"Byggbranschen kan bidra med kloka förslag," skriver Torun Nilsson.

Publicerad: 7 februari 2019, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Finns det något vilrum?” Jag minns situationen, en av alla de där dagarna när sömnskulden blev så stor att jag knappt höll ihop. Skrivandet som skulle levereras gick på rent adrenalin, vilket i sin tur ledde till ännu sämre sömn nästa natt, det visste jag av erfarenhet. Enda möjligheten att bryta den onda cirkeln var att lägga sig ned en stund.

Problemet var att det bara fanns ett enda vilrum, och att det låg mitt i det stimmiga kontorslandskapet. Dessutom gick det inte att låsa. Därför erbjöd rummet knappast den bubbla av avskildhet och tystnad som jag behövde just då för att kunna slappna av. Det var bara att bita ihop.

“Skrämmande besked”

Numera sover jag gott men jag tänker på det där ensamma, felplacerade vilrummet när jag läser en intervju i Financial Times med sömnforskaren Matthew Walker. Enligt honom behöver nämligen alla sova minst sju timmar per natt. Han tror att sömnbrist kan kopplas till depression, hjärtsjukdom, cancer och Alzheimer.

Skrämmande besked för flertalet av oss i dagens samhälle. För faktum är ju att många inte hinner sova alla de där timmarna, särskilt inte i vissa faser av livet. För barnfamiljer där båda jobbar blir tiden ofta för knapp och tempot för högt för att sju timmar per natt ska vara realistiskt.

“Det finns ett problem med råden”

Matthew Walker är inte ensam om sina slutsatser. På senare år har media fyllts av sömnforskares goda råd. Inga skärmar i sovrummet, dagsljus tidigt på dagen, regelbundna vanor, mindre kaffe och mer motion.

Men det finns ett problem med råden. De handlar alla om vad vi ska göra bättre själva, det vill säga ökade krav. Min erfarenhet är att det som verkligen behövs för att kunna sova är möjlighet att ta en paus och slappna av, motsatsen till krav.

Här kommer vilrummet in, och arbetsgivare och byggbranschen. Främst är vilrummen arbetsgivarnas sak. Dessa måste inse att den som fått chansen att sätta fart på hjärnan igen betalar tiofalt tillbaka. En arbetsmiljö som värnar om tillräcklig sömn värnar om arbetskvalitet. Arbetsgivarna måste skapa pausvänlig kultur, som främjar sovpauser eller en stunds avslappning.

“Byggbranschen kan bidra”

Men byggbranschen kan också bidra, med kloka förslag om hur fungerande vilutrymmen ska utformas. Ett par punkter är särskilt viktiga, kan jag som tidigare sömnlös bidra med.

Vilrummen måste ligga avskilda från den övriga verksamheten så att en känsla av att dra sig undan skapas. De måste vara tillräckligt många, eftersom det gäller att kunna fånga impulsen i flykten. Väggar och dörrar bör vara välisolerade så att rummen blir tysta. På dörrarna måste finnas en fungerande ”stör ej”-funktion.

Tupplurer handlar inte om att smita från jobbet utan om att skapa förutsättningar för insatser av tillräckligt hög kvalitet. Vem kan göra ett analytiskt beslutsunderlag, redigera ett manuskript eller författa en medryckande text när tanken flyter som mjölgröt? Vem kan leda eller bidra till ett effektivt möte?

Så fram för en kontorsmiljö som främjar tupplurar, kreativitet och långa liv, ett hållbart arbetsliv, helt enkelt.

Torun Nilsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev