söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Lennart Weiss om FI: ”Vad är motivet?”

Finansinspektionens senaste förslag om skärpta amorteringskrav har oklara motiv och bidrar till att förstärka problemen på bostadsmarknaden, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke. I en krönika räknar han upp fem skäl till att rata förslaget.

Publicerad: 1 juni 2017, 13:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggindustrin har tidigare rapporterat om att Finansinspektionen vill skärpa amorteringskraven, helst från 1 januari 2018. Skärpningen gäller nya lån och hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst. Här tillkommer ytterligare en procents amortering per år, vilket gör att vissa hushåll får amortera totalt tre procent per år som mest.

”Finansinspektionens utspel förstärker bilden av brist på helhetssyn. Frågor om bostadsbyggande, finansiering, risk och sociala behov hänger ihop och måste lösas i ett sammanhang. Det är uppenbart att dessa frågor inte förvaltas särskilt väl av myndigheter som har ett mer snävt ansvar. Därför bör man också akta sig för att ge dem utökade maktbefogenheter. Vad gäller det konkreta förslaget bör det förpassas dit det hör hemma, i papperskorgen.”, skriver Lennart Weiss i sin krönika på bostadspolitik.se.

Han ställer bland annat frågan vad motivet till utspelet egentligen är.

”Vad handlar det om egentligen? Konsumentskydd? Makro- eller finanspolitiska skäl? Med en diffus problembild är det högst troligt att FI:s utspel har andra motiv. På regeringens bord ligger just nu ett förslag om att ge FI ett starkare mandat att vidta så kallade makrotillsynsåtgärder. FI vill ha mandat att i ett givet läge kunna införa ett regelrätt skuldkvotstak, tidigare presenterat som ett tak för lån i förhållande till hushållets nettoinkomster.”

Läs mer på bostadspolitik.se

Relaterade artiklar

”Vi har ett drivhus för skulder”

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev