måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Leve den svenska byråkratin!"

Så gör verksamt.se tillgänglig även på arabiska, dari och farsi, föreslår Pernilla Ström.

Publicerad: 26 maj 2016, 09:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

byggföretagandeSkatteverketBolagsverket

Jag hade lovat att hjälpa till att sätta upp ett aktiebolag. Med viss bävan grep jag mig an uppgiften. Jag hade dåliga erfarenheter från när jag själv startade mitt bolag 1999. Det var ett ändlöst tröskande i byråkrati, pappersexercis, väntan, konstiga besked, småsinta invändningar. Och som kronan på verket: misstänkliggöranden av syften och avsikter och en segdragen process som slutade i Kammarrätten. (Jag vann.)

Här fanns mallar för allt

Jag har varit med och startat flera bolag sedan dess. Men då har vi tagit genvägen och köpt färdigregistrerade bolag ”från hyllan”. Nu satte jag mig och listade dokument jag skulle behöva: bolagsordning, stiftelseurkund, aktiebrev, bankpapper, anmälan till Bolagsverket och Skatteverket…

Fast då hittade jag ”verksamt.se” – ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här fanns mallar för allt; informationslänkar, förklaringar och vidare-kopplingar. Med e-legitimation gick det hur lätt som helst.

Det tog inte ens två dygn innan det nya bolaget blivit registrerat och fått organisationsnummer. Ansökan om f-skattesedel och arbetsgivarregistrering hos Skatteverket flöt också makalöst smidigt, även om det – så klart – inte alltid är lätt att prognosticera exakt hur omsättningen kommer att fördela sig på olika inkomstslag när man driver blandad verksamhet.

SNI-koderna spökade

Det gick ett par dagar. Jag hade pausat från datorn och tagit hundarna på promenad i Dalby Hage, i ett hav av vitsippor, när telefonen ringde. Det var Skatteverket.

Det gick väl för enkelt för att vara sant, tänkte jag fördomsfullt.  Men det var SNI-koderna som spökade.

Det där med ”konsultverksamhet avseende företags organisation” – SNI-kod 70220 – var väl inte så svårt att begripa. Inte heller ”förvaltning av och handel med värdepapper” – SNI-kod 64993. Men kombinationen med ”artistisk verksamhet” (SNI-kod 90010) och ”litterärt och konstnärligt skapande” (SNI-kod 90030) hade satt myror i huvudet på den stackars handläggaren.

Jag tycker också det är märkligt

Jag tycker också att det är märkligt att föredrag om den europeiska konjunkturen ska sortera in under ”Artistisk verksamhet”. Man måste vara väldigt nördig för att jämställa en föreläsning om räntor med en performance.

Och jag tycker också det är besynnerligt att författandet av knastertorra läroböcker går under beteckningen ”Litterärt och konstnärligt skapande”. Men sedan vi rett ut konstigheterna kring SNI-kodningen gav den vänliga handläggaren klartecken, önskade fortsatt trevlig promenad och lade på.

Bara ytterligare en önskan

Efter att under många år ha varit stenhårt kritisk mot byråkratin och senfärdigheten på såväl Bolagsverket som Skatteverket vill jag därför nu säga: ”Wow! Vilken service! Bra där, Bolagsverket och SKV! Heja!”

Det ska vara enkelt att starta företag. Det ska vara lätt att göra rätt. Och det har det blivit. Nu har jag bara ytterligare en önskan. Vi har många nyanlända företagare in spe. Så gör ”verksamt.se” tillgänglig även på arabiska, dari, farsi och somaliska. Det kan göra stor skillnad.

Pernilla Ström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev