Krönika
Johanna Åfreds: "Livet efter 2020"
"Ett skede med mycket kunskap och alldeles för lite aktivitet", skriver Johanna Åfreds.
Publicerad: 5 februari 2020, 09:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
byggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationklimatpåverkankoldioxidutsläppbygginnovationer2020. Det är inte bara ett nytt arbetsår som har kört i gång, ett nytt arbetsdecennium ligger framför alla samhällsbyggare! Många spännande, och till viss del även påfrestande, utmaningar ska lösas. Men ingen framtidsspaning utan tillbakablick. Jag halkar in på sajten Byggahus.se där läsarna uppmanas berätta vad de gjort de senaste tio åren:
Signaturen Hsd sammanfattar att ”ska jag börja tänka igenom de gångna tie åren så blir jag helt slutkörd”. Jovisst. Absolut. På många plan är det bara att hålla med.
Signaturen Harry73 skriver: ”Jag blev civ.ing, började jobba, gifte mig, köpte hus, emigrerade, byggde hus, fick 4 barn. Bytte såklart jobb fler gånger och flyttade 5 gånger. Och nu sitter jag och tänker vad jag egentligen gjorde senaste 10 åren!” Igenkänning även på det.
Utvecklingen glimtar igenom
Jag fastnar också för en Tommy som punktat upp denna lista: ”Har köpt hus, gift mig, köpt 5 bilar, fått 3 barn, målat hus, satt upp solceller, satt upp solfångare, byggt Attefallshus, bytt tak, färdigställt källare på 60 kvadratmeter, blivit bonusfarfar, skaffat elbil, sänkt elkostnaden med 70 %, byggt en altan och skaffat sommarstuga på Bästkusten.”
En bra sammanfattning, tänker jag, av hur stor del av våra liv som upptas av olika privata byggprojekt och skapandet av ett eget hem att trivas i. Dessutom glimtar utvecklingen i vår bransch igenom. Under de senaste tio åren har solceller gått från noll till hundra, attefallshusen intog landet men löste ingen bostadsbrist, och energiförbrukningen har, med ny teknik och ett medvetet sätt att bygga, kunnat kapas rejält. Elbilen är på ingång.
Tio år med branschen
För egen del blickar jag tillbaka på drygt tio år som reporter på Byggindustrin. År som har varit fyllda av spännande nyheter och möten med människor i branschen. Men exakt vad har hänt under den tiden? Jag börjar grubbla. Jämställdheten har definitivt tagit ett rejält kliv framåt, åtminstone bland tjänstemännen. När jag började på tidningen var det en liten sensation om ett företag fick en kvinnlig vd. Ytterligare något som skett är att det byggs något över huvud taget. För tio år sedan fanns det knappt någon som vågade satsa på lägenheter i små och mellanstora kommuner.
Det finns egentligen oändligt många små och stora utvecklingssteg att nämna. Teknik, material, metoder och attityder har förändrats. Men det stora, tänker jag, handlar ändå om graderna. Alltså om klimatet och hur varmt det kommer att bli. Och hur branschens medvetande sakta väckts under decenniet som har gått, hur arbetet med Agenda 2030 intensifierats, och kunskapen om att allt vi bygger måste bli mer hållbart och cirkulärt. Där är vi nu. I ett skede med mycket kunskap och alldeles för lite aktivitet. Tyvärr talar mycket för att vi hade behövt komma ännu längre. De kommande tio åren får utvisa hur det gick, hur långt vår bransch hann. Ett stort ansvar vilar på oss samhällsbyggare. År 2030 fyller Greta 27 år. Får hon anledning att fira?
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Johanna Åfreds