Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Ljusets makter får strida inom byggsektorn"

Fredrik Friblick funderar: "Har klockan vridits tillbaka? Har jag inte läst detta förr?"

Publicerad: 6 oktober 2014, 08:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag minns inte. Hur är det nu på hösten, då man ställer om till vintertid? Ska man ställa fram klockan en timme, eller ska man vrida tillbaka? Blir det ljusare eller mörkare när man vaknar? Det finns någon minnesregel som har med utemöbler att göra, men vad hjälper det? Och inte får man något stöd om man ser sig om i branschen. Inga leads, där inte.

Då jag läser att tunneln genom Hallandsåsen går som på räls och att tunnelprojektet snart är klart, då blir jag osäker. Har klockan åter vridits tillbaka? Har jag inte läst detta förr?

Då man hör att en projektledare tillsammans med beställare och entreprenör försnillat sisådär 20 millar i ett projekt. Då känns det definitivt som att klockan vridits tillbaka – det blir mörkare. Men då man ser att de lagförts och att det nuförtiden inte är något man kommer undan med, då kanske klockan ändå är på väg att vridas framåt! Har inte läst om en endaste liten asfaltskandal de senaste veckorna.

Men så påminns man att kvinnor fortfarande inte alltid trivs i delar av samhällsbyggandet, för det ofta är en grabbig jargong på byggarbetsplatserna. Ja, då är jag nästan säker – nog måste väl tiden ha vridits tillbaka? Inte kan det väl vara så 2014? Men när många företag seriöst talar om samhällsbyggandets roll och företagens ansvar för att utveckla samhället, då känns det som att det blir ljusare. Byggföretag arbetar med produktivitet, logistik och BIM. Beställare engagerar sig för att höja säkerheten på arbetsplatserna. Är vi redan i framtiden? Men så går man ut på en byggplats och möts av en leverans av 76 fönster som kommit nio veckor för tidigt. Om produktionstidplanen halkat efter, eller om leveranstidplanen glidit före är oklart. Inköparen önskar att tiden vrids tillbaka. Platschefen önskar att klockan vrids framåt, så att man redan vore igång med nästa projekt.

Om utemöblerna skulle ut eller in kommer jag inte ihåg. För säkerhets skull brukar jag lämna möblerna där de är under vintern. Och första dagen efter att vi inför vintertid brukar jag alltid komma för sent. Eller för tidigt. Jag minns inte. Men jag hoppas på ljusare tider.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.