Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Med skägget i brevlådan"

"Bland byggare finns en fantastisk handlingskraft", skriver Fredrik Friblick.

Publicerad: 23 april 2015, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bland byggare finns en fantastisk handlingskraft. Denna handlingskraft resulterar i att saker händer. Det utreds inte. Det sker saker. Det händer att folk blir lite nervösa, då byggare skrider till verket. Handlingskraften har möjligen en baksida, vilket kan märkas då en byggare kanske drar igång byggandet, innan man riktigt vet vad som ska byggas. Det utgör ingen mental spärr för den handlingskraftige att man inte vet hur huset ska se ut, då man börjar gjutningen av källaren. Så har det varit sedan urminnes tider.

En som var med redan då var, den egyptiska farao, vars orörda grav öppnades 1922. Då fann man bland annat den berömda ansiktsmasken i guld. Denna ovärderliga skatt förvaras på Egyptiska museet i Kairo, där den skyddas och vårdas. Det finns över 5 000 föremål från graven utställda, men allt kretsar kring Tutankhamons mask med det typiska guldskägget. Om masken ska vidröras eller flyttas så föregås det av utredningar, och det finns många forskare som ägnat hela liv åt små, små detaljfrågor kring guldmasken.

Så nu en vacker vårdag i Kairo var det en kvinna, en museiexpert, som i samband med rengöring av masken en kväll råkade stöta till det spektakulära skägget. Då händer det som inte fick hända. Skägget lossnar. Det 3 300 år gamla skägget lossnar! Panik uppstod. Vad göra? Stora utredningar måste tillsättas! Hur ska detta åtgärdas? Oj, oj, oj. Hela museivärldens alla experter måste engageras! Olycklig ringer chefskonservatorn sin man på natten. Han kommer dit direkt. Tittar på skägget. Rycker på axlarna. Så tar han fram epoxilim och limmar dit skägget. Svårare än så var det inte.

På den ompysslade guldmasken, där varje dammkorn analyseras, där finns det sedan en månad en tydlig skarv med flödigt med epoxilim. Museiexperter förfasar sig.

Det är lite oklart vad som hänt. Man söker en skyldig och museipersonal berättar olika versioner. Kanske får vi aldrig veta exakt vad som hände den natten. Kanske blir det lösa skägget ytterligare en av alla gåtor som omger Tutankhamun.

Den initiativrike mannen som med handlingskraft limmade fast skägget har inte synts till. Sannolikt har han återvänt till sina vanliga sysslor. Sannolikt i byggbranschen.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.