Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Mer personal behövs även om det blir dyrare"

Många små och medelstora byggföretag hamnar i knipa, varnar Ing-Cathrin Nilsson.

Publicerad: 30 april 2015, 08:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bygg är en utmärkt bransch att arbeta i på många sätt; teoretiskt lagda personer har möjlighet att arbeta med konkreta och komplexa saker, och praktiskt lagda har möjlighet till kvalificerade och utvecklande arbetsuppgifter samtidigt som möjligheterna till skapliga inkomster är goda. Och, ska det tilläggas, efterfrågan på tjänsterna är stor.

Ur arbetsgivarnas perspektiv skrivs det rekryteringsbehov och det kommer inte att minska om den reducerade arbetsgivaravgiften för ungdomar upp till 26 år försvinner. Branschen kommer att behöva lika mycket folk, trots att det blir dyrare.

För små och medelstora företag innebär det socialdemokratiska och miljöpartistiska förslaget en genomsnittlig ökning av arbetsgivaravgiften med 4 000 kronor i månaden för att anställa personer yngre än 26 år. För många företag handlar det om miljoner.

Byggbranschen är en framtidsbransch där arbeten finns. Försvinner reduceringen av arbetsgivaravgiften kan vem som helst räkna ut att det blir föga attraktivt för företagen att rekrytera nyutbildade ungdomar, att företagen hellre väljer att anställa erfarna själv­gående personer.

Genom nedsättningen av avgiften har många byggföretag ibland kunnat rekrytera två nyutbildade mindre erfarna ungdomar i stället för en äldre fullfjädrad.

Avlönade lärlingar är en helt annan sak, kanske en strålande lösning för studietrötta gymnasieelever och Skolverkets nya webbaserade handledarutbildning är en bra sak. Men dels kan det förmodas att de flesta lärlingar hamnar i samhällelig verksamhet. Och framför allt, när lärlingarna är färdigutbildade, sannolikt flera år innan de fyllt 26, kommer de att kosta betydligt mer att anställa än i dag.

För de branscher som har ett skriande rekryteringsbehov måste det rekryteras – till vilket pris som helst om verksamheten ska fortsätta att utvecklas. Och det kan befaras att många små och medelstora byggföretag hamnar i knipa. Hur de än vänder sig kommer de att ha ändan bak.

Ing-Cathrin Nilsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.