Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Midsommar och måluppföljning"

BIM Alliance: "Några fina låtar om BIM kan vara inspirerande till midsommarfirandet".

Publicerad: 12 juni 2015, 07:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

För några veckor sedan skrev vi om vårstädningen och dess paralleller till BIM i vår krönika. Snart är det midsommar och även här finns det många paralleller.

Midsommar innebär att man nästan har kommit halvvägs in på året. Man brukar reflektera kring det man har gjort, det man borde ha gjort och det man ska göra. Sådana avstämningar är bra. Jobbet flyter annars bara på och det kan kännas som att man inte åstadkommer någonting alls.

Det lyser med sin frånvaro

Tittar vi på BIM då är det naturliga avstämningssättet att titta på planen för BIM eller kanske en BIM-strategi om det finns en sådan. Vad hittar man i sådana planer? Fina mål, ännu finare tillämpningar och principer för hur arbete ska gå till. Bra samverkan, effektiva möten, effektiv kommunikation, verksamheten i fokus, förstklassigt genomförande, samt 3D-samgranskning, rumsfunktionsplanering, kostnadskalkylering, miljöbedömningar, med mera. Listan över mål och tillämpningar är lång, dock generell, och i takt med att processer, tekniken och kompetensen utvecklas, utvecklas även antalet mål och tillämpningar.

Det som i de allra flesta fall lyser med sin frånvaro i BIM-planer eller strategier är en måluppföljningsmetodik. Man hittar möjligen något om reducerade ÄTA-kostnader eller något om felfria handlingar, men mycket längre än så brukar man inte komma. I dagsläget befinner vi oss i ett mycket tacksamt och förlåtande läge med BIM. Vinsterna av ett antal enklare tillämpningar, såsom visualisering och 3D-samordning, är så självklara och så stora att många inte känner ett direkt behov av måluppföljning. Det räcker i de flesta fall med någons magkänsla eller generella uttalanden om tillämpningar. Uppenbara framgångar av vissa tillämpningar tillåts överskugga de mål vi inte följer upp. Blev samarbetena bättre? Blev mötena effektivare? Fokuserade vi på verksamheten?

Många lider av ingenjörssjukdom

Kommer vi till mer krävande och omfattande tillämpningar som kräver processförändring, kompetensutveckling och investeringar i teknik är behovet av måluppföljning och uppfyllelse annorlunda. Här räcker det inte med någons magkänsla eller glada humör. Många av oss lider tyvärr av ingenjörssjukdomen som säger att man ska veta exakt. Att mäta diffusa och generella mål exakt är svårt, men det finns många aspekter och fenomen vi kan mäta rätt så exakta i våra processer som tillsammans kan säga något om vår måluppfyllelse. Som exempel kan man mäta hur många i organisationen som kan navigera i en modell på egen hand eller på hur många möten modeller används. Man kan mäta hur stor andelen är av objekt med korrekt klassificering, och så vidare.

Så passa på nu under midsommar och sommaren som följer att fundera på måluppfyllningsmetodik för BIM, det kommer så småningom att behövas. Det låter kanske inte så lockande att ägna midsommarfirandet till sådant, men några fina låtar om BIM kan vara inspirerande?

Vi äro modellerare allt ifrån Skaraborg.
Vi kan koda Filoliolio2.
Och vi kan speca med databas och fil.
Och vi kan BH90 BIMfalleralla,
BIMfalleralla, BIMfalleralla.

Rogier Jongeling och Olle Samuelson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BIMBIM Alliance

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.