Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Minskad tillit syns i kontrakten

Man ser ofta texter som andas misstroende, skriver Staffan Carenholm.

Publicerad: 29 september 2014, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggande och anläggande är en komplex verksamhet med många aktörer som ger sina olika bidrag till helheten under olika skeden och tider av ett projekt.  För att det ska bli ordning och reda i alla dessa relationer och processer finns inom byggsektorn en komplett infrastruktur av standardavtal och administrativa föreskrifter för att reglera aktörernas samverkan och ansvar för en bra process.

I Sverige har vi valt att låta parterna själva bygga upp, vårda och utveckla denna avtalsstruktur med ett huvudansvar hos Byggandets Kontraktskommitté. I många andra länder är dessa regelverk och relationer en fråga för offentliga myndigheter och offentligt påbjudna bestämmelser. Här hemma tar vi själva ansvar för vad som är bra och resultatgivande spelregler för byggprocessens olika skeden.

Det finns alltså stöd och vägledning i allehanda standardavtal och föreskrifter. Dessa har gott om regler för hur ett välfungerande umgänge i avtalsrelationen bör vara för att säkerställa ett bra resultat av samarbetet. Trots bra avtalsstöd och en väl beprövad praxis som vuxit fram under decennier ser man ofta i kontrakt och förfrågningsunderlag texter som andas misstroende och är ägnade att sätta en grimma på den part man ska arbeta tillsammans med.

Stora beställare utarbetar kontraktsmallar som medarbetarna längst ut i den egna organisationen inte förstår hur de ska användas. Dessa avtalsmallar innehåller regelmässigt en mängd bestämmelser som rubbar den balans mellan beställarens och leverantörens intressen som standardavtalen slår vakt om. Självklara och branschförankrade spelregler och umgängesformer sätts ur spel.

Dessutom får vi kontrakt belamrade med villkor som saknar relevans för vad som ska göras i uppdraget eller åtagandet. Det går många gånger att skära bort halva textmassan ur ett kontrakt och samtidigt vinna i tydlighet. Varför laddas kontrakt och uppdragsbekräftelser med så mycket tyngande dökött?

Hur många har läst vad som står i förorden till ABK 09 och AB 04? ”Med hänsyn till den komplexitet som ofta kännetecknar konsultuppdragen (genomförandet av entreprenader) är en god kommunikation och samverkan vid genomförande av uppdragen (entreprenader) nödvändig. Parterna bör därför finna former för en fortlöpande dialog samt inom ramen för den allmänna lojalitetsplikten visa varandra förtroende och öppenhet”.

Det är vackert skrivet, men tyvärr lite väl ofta en bit från verkligheten i många inköps- och genomförandeprocesser. Ibland går det inte att undvika att tycka att tillit och respekt för varandra har minskat. Förklaringarna är säkert många. Själv har jag en teori: de stora beställarnas centrala verksamhetsstödjande och upphandlande stabsfunktioner lever en bit ifrån den verklighet som till slut ska regleras i ett bra avtal mellan den som beställer och den som levererar.

Staffan Carenholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.