Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Möjliggörare och omöjliggörare"

Pernilla Ström skriver om sitt förhållande till försäkringsbolag.

Publicerad: 8 december 2016, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag vet inte vilket förhållande ni har till era försäkringsbolag. Men man talar om folk som möjliggörare, som får saker och ting att hända. Det finns emellertid också omöjliggörare. Många av dem sitter som skade­reglerare.

Som när stormen ryckt dörren från ridhuset, takpannorna från stallbyggnaden och dessutom ett par träd. Det var ett mejlande fram och tillbaka med dagar och klockslag och vindriktning och vindhastigheter. Och sedan hux flux behandlades skadorna som två ärenden, och därmed två självrisker, trots att det var samma novemberstorm som klippte både tak och dörr. Träden ersattes inte.

Naprapat och möss

Eller som när jag skulle nyttja den privata sjukförsäkring som företaget tecknat, efter att ha hoppat runt på kryckor i sex månader och tvingats söka naprapathjälp för att knacka loss låsningar i skuldror och nacke. Nej, försäkringsbolaget ersatte bara kostnader för offentlig sjukvård. Men den är ju redan betald via skatten? invände jag. Bara offentlig sjukvård. Där stod jag med mitt högkostnadskort och min tvättade hals.

Eller som när mössen tuggat i sig alla sladdar i motorn, så att bilen blev stående med rykande front samtidigt som sto med föl stod i hästtrailern därbak. Nej, försäkringsbolaget ersatte bara sådant som var förutsägbart och som kunde förebyggas. Möss i motorn var visst inte förutsägbart, ens på skånska landsbygden.

Hästkraken piggnade till

Med hästarna har det oftast flutit på ganska smärtfritt. Fram tills nu. Jag har sedan något år tillbaka en häst i träning hos en av Sveriges mest rutinerade hoppryttare. En fredag fick den kolik. Personalen gjorde som rutinerad personal plägar göra: tar bort fodret, promenerar med den, tempar och håller koll. Ibland släpper koliken efter ett par timmar.  Men inte nu. Klockan nio på kvällen fick jag ett telefonsamtal. Var det OK att köra in till Djursjukhuset?

Om en förstagångsköpare hade ringt om älsklingsponnyn, hade jag kanske förhört mig mer ingående. Nu blev det förstås klartecken.

Väl framme hade hästkraken piggnat till. Det är inte alldeles ovanligt eftersom unghästar kan jaga upp sig ganska rejält om de är ovana att åka transport. Inte sällan kroknar de någon timme senare. Så hästen togs in, undersöktes och rekommenderades att stanna över natten. Personalen hämtade nästa morgon. Det hade gått bra. Koliken hade inte återkommit.

Undersysselsatta hästhypokondriker?

Ett par dagar senare fick jag brev från försäkringsbolaget. Ingen ersättning skulle utgå. Hästen hade enligt journalen inte uppvisat några kliniska symtom vid provtagningarna.

Jag vet inte vad de tror på försäkringsbolaget. Att landet är fullt av undersysselsatta hästhypokondriker som inget hellre vill än att lasta en unghäst och åka till Helsingborg vid 22-tiden en fredagskväll?

Jag ringde veterinären och frågade vad hon menade. Det var ett hummande hit och ett hummande dit.

Så nu är jag i valet och kvalet: tampas med omöjliggöraren till skadereglerare eller med Djursjukhuset (riskkapitalbolagägt, för övrigt), som i så fall sätter in onödiga behandlingar.

Men om jag får veta att jag i mitt nästa liv ska återfödas som skojare, då ska jag begära att få bli försäkringsbolag.

Pernilla Ström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.