fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"När regeringen sätter priserna"

Två intresseorganisationer är överordnade riksdagen, varnar Nils-Eric Sandberg.

Publicerad: 10 juni 2016, 07:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

marknadsekonomihyresregleringLObostadsbyggandebostadsutvecklinghyreskontrakthyresrätter

På 1970-talet införde den socialdemokratiska regeringen prisreglering på livsmedel. De borgerliga regeringarna ärvde systemet. En dag kom ett meddelande från handelsdepartementet om prisreglering på fastlagsbullar. Alla bagerier fick en instruktion om högsta pris och fastlagsbullarnas lägsta tillåtna vikt och minimibestämmelser om mängden vispgrädde och mandelmassa.

Sätter marknaden ur spel

Prisregleringen på just fastlagsbullar är märkligt nog nu slopad. Men den kvarstår på hyresrätter och löner, två områden som kanske väger något tyngre i ekonomin.

All ekonomisk teori och forskning visar att regleringarna sätter marknaden ur spel. De motiveras med att staten försöker skydda konsumenterna mot höga priser. Men marknaden är slutresultatet av individernas frivilliga beslut. Inget privat företag kan tvinga sina produkter på konsumenterna. Det kan bara offentliga skattefinansierade monopol göra.

Maskerar kostnader

Prisregleringar maskerar kostnader. De döljer förändringar i relativpriser, det vill säga de prisförändringar på alternativa produkter som är marknadens viktigaste informationssystem. De enorma renoveringsbehoven i miljonprogrammet beror mycket på att räntesubventionerna kombinerades med hård prisreglering på nybyggandet,
kallad lånekontroll. ”Vi tvingades göra ett dåligt jobb” sa en gång min gamle vän civilingenjören Kurt Månsson. Låga byggkostnader var för politiken viktigare än hög kvalitet. Det är det vi nu måste betala för.

Så varför har vi då prisregleringar?

Ett fall ur verkligheten.

Moderaterna hade ett kongressbeslut om att slopa hyresregleringen. En ledamot i bostadsutskottet bad Patrik Engellau, vd för Den Nya Välfärden, och mig om hjälp med det tekniska. Vi krävde att de övriga borgerliga partierna skulle vara med. När jag förklarat att hyresregleringen i nästan hela Norrland höll hyrorna över marknadshyran accepterade de. Vi ordnade seminarier, jag skrev långa PM. Men en dag stoppade Fredrik Reinfeldt projektet; han ville behålla regleringen för att inte få bråk med hyresgäst-rörelsen.

Partierna är överens

När Reinfeldt kröntes till partiledare förklarade han i en intervju i SvD att de nya moderaterna skulle låta LO styra lönebildningen med sina kollektivavtal. Och LO styr socialdemokratin.

De dominerande partierna är överens om att två intresseorganisationer är överordnade riksdagen. Verkar inte detta egendomligt, åtminstone från demokratisk synpunkt?

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev